Dt-fout brengt fraude met valse diploma’s aan het licht: beklaagden riskeren celstraf

Het openbaar ministerie in Antwerpen vorderde celstraffen van tien maanden tot een jaar.
Getty Images/iStockphoto Het openbaar ministerie in Antwerpen vorderde celstraffen van tien maanden tot een jaar.
Het openbaar ministerie heeft maandag celstraffen van tien maanden tot een jaar gevorderd voor vijf beklaagden die vervolgd worden voor schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken in een fraudezaak rond vervalste getuigschriften en diploma's. De fraude was aan het licht gekomen door een dt-fout.

Vier van de vijf beklaagden hadden zich in maart en april 2016 bij een ondernemingsloket aangeboden met een getuigschrift bedrijfsbeheer, omdat ze als zelfstandige aan de slag wilden gaan. Het getuigschrift bevatte echter een joekel van een dt-fout: ‘de directeur bevestigd’ met een ‘d’ in plaats van een ‘t’. De getuigschriften zouden door de athenea van Schoten en Schilde verstrekt zijn. 

"De scholengroep bevestigde dat de attesten vals waren, waarna er klacht werd ingediend. Geen van de beklaagden bleek voldoende Nederlands te spreken om een cursus bedrijfsbeheer te volgen. De meesten woonden ook helemaal niet in de buurt van Schoten of Schilde”, klonk het namens de scholengroep, die 250 euro schadevergoeding eist voor reputatieschade. 

Sommige beklaagden hadden naast een vals getuigschrift bedrijfsbeheer ook een vals diploma gebruikt. Isabella F. en Alya K. ontkenden. Mirsad D. en Süleyman A. gaven toe dat ze de documenten gekocht hadden, maar verklaarden te goeder trouw te hebben gehandeld. Ze wisten naar eigen zeggen niet dat de attesten vals waren. Süleyman A. duidde bovendien Suan B. aan als de man van wie hij de documenten gekocht had voor 300 euro. 

Suan B. kon echter nooit verhoord worden en liet verstek gaan op het proces. Voor hem werd twaalf maanden cel gevorderd. De procureur eiste voor Isabella F. en Alya K. één jaar cel en voor Süleyman A. en Mirsad D. tien maanden cel. Vonnis op 18 februari.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Poging om met valse getuigenschriften en diploma´s te infiltreren in het maatschappelijk systeem door de islam, is mislukt door tijdige ontdekking....!

 • oswald billiet

  Waarschijnlijk zitten en mensen op cruciale plaatsen op basis van een vals diploma zonder DT fouten. Dus: verander niets aan die DT regel, hoe moeilijk ook voor velen, maar het is een veiligheid die niet te onderschatten is en die velen door de mand doet vallen.

 • peter colson

  Attesten kopen zonder de nodige cursussen te volgen. En dan verklaren dat ze niet wisten dat ze vals waren. Ge moet al zeer naief zijn om dat verhaaltje te geloven. Dat is hetzelfde sprookje als iets gratis aangeboden te krijgen voor maar 10 euro. Een joekel van een contradictie, maar ongelooflijk hoeveel mensen daar nog altijd in trappen.

 • Rik Vang

  Ze "kopen" een diploma en beweren dan dat ze niet weten dat het vals is??? Ook een zeer "sociale" ingesteldheid dus...

 • William Van Den Berghe

  Hebben vermoedelijk zelfs geen diploma lager onderwijs.