Drukkerijen maken misbruik van Vlaamse ecologiesteun

BELGA
Drukkerijen hebben de voorbije jaren grootschalige fraude gepleegd met de Vlaamse ecologiesteun. Dat zijn subsidies om bedrijven te vergroenen, met een jaarlijks budget van ongeveer 23 miljoen euro. De fraude kwam vorig jaar aan het licht na een controle van Vlaamse inspectiediensten in een drukkerij. Achteraf bleek bijna de helft van de steun voor milieuvriendelijke persen of technologie onterecht. De overheid eist nu 13 miljoen euro terug van 82 drukkerijen.

“Ik ben gechoqueerd door dit dossier”, reageert Crevits. Ze wil niet zeggen over welke bedrijven het gaat, omdat er een gerechterlijk onderzoek loopt. Bovendien worden de aantijgingen betwist. Bij de aanvraag van de ecologiesteun zijn valse attesten gebruikt, maar de meeste bedrijven beweren daarvan niet op de hoogte te zijn. Ze verwijzen door naar dezelfde consultant en een beperkt aantal leveranciers. 

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD), die de minister om uitleg vroeg, wil de fraude aangrijpen om de Vlaamse ecologiesteun af te schaffen: “Het zou beter zijn dat we werk maken van een algemene, grote lastenverlaging voor alle ondernemingen. Dan kunnen we het oerwoud aan aparte subsidies verder verminderen.”