Druk overleg over oprichting van zorghotels

Archief
RV Archief
Nog in de loop van deze week wordt er meer info verwacht over de zorghotels. Dat zijn voorzieningen waar patiënten heen kunnen die niet meer de zorg van een ziekenhuis nodig hebben, maar evenmin al naar huis kunnen. Op die manier moet er ook plaats vrijkomen in de ziekenhuizen. 

"Zondag sloten we met het Riziv een akkoord over de triagecentra over de instroom in de ziekenhuizen", zegt Roel Van Giel van Domus Medica. "Nu moeten we ons ook op de uitstroom beginnen richten.”

Voor deze zorghotels zal een volledig nieuw systeem opgericht moeten worden. "Een aantal elementen om deze zorg, ook wel schakelzorg of intermediaire zorg genoemd, geregeld te krijgen, moeten nog uitgeklaard worden.”

Er wordt ook al verder gekeken dan de woonzorgcentra, omdat men weet dat die niet zullen volstaan

Roel Van Giel

In Vlaanderen zal het de eerstelijnszorg zijn die de zorghotels organiseert. Zijn daar al concrete locaties voor? "Ik weet dat er binnen de eerstelijnszorg al druk naar mogelijke locaties gekeken wordt", aldus Van Giel. "In de eerste plaats is dat natuurlijk de al bestaande infrastructuur, zoals woonzorgcentra, om die maximaal in te zetten. Maar op heel wat plaatsen wordt er ook al verder gekeken, omdat men weet dat die centra niet zullen volstaan. Er zal ook met de praktische kant van de zaak rekening gehouden moeten worden - de logistiek, en er zal sanitair en keuken nodig zijn." 

Daarnaast zal de komende dagen ook duidelijkheid moeten komen over de inzet van specialisten op totaal andere diensten. "Ook daar zal een financieel kader uitgewerkt moeten worden, net zoals dat zondag gebeurd is voor de triagecentra. Voor de artsen en voor het ondersteunend personeel is nu een systeem uitgedokterd dat zo weinig mogelijk administratieve rompslomp met zich meebrengt.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.