Drugsoorlog in Antwerpen: De Wever wijst naar Nederland

Antwerps burgemeester Bart De Wever.
BELGIAN Antwerps burgemeester Bart De Wever.
Nederland heeft een erfschuld richting Europa, omdat de drugsproblemen qua cocaïnehandel zich hebben verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. Dat heeft Antwerps burgemeester Bart de Wever gezegd tegen Nieuwsuur.

Volgens de burgemeester is de georganiseerde misdaad in Nederland door het Nederlandse gedoogbeleid heel diep ingenesteld geraakt. "En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen."

De helft van de cocaïne in Europa komt via Antwerpen binnen. "Vijf jaar geleden was het nog vijfduizend kilo, vorig jaar veertigduizend kilo - en onze inspanning om te zoeken naar drugs is niet verhoogd. De flow is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd", aldus De Wever. 

Ondanks een 'war on drugs' die De Wever is begonnen en volgens hem al heel wat resultaten heeft opgeleverd, ziet de Antwerpse burgemeester dat de drugsmaffia nog steeds aan invloed wint in zijn stad. "De georganiseerde misdaad zit in Nederland, maar ze zoeken handlangers hier in Antwerpen."

Daarom wil het stadsbestuur in een tweede fase meer werk gaan maken van het aanpakken van geldstromen vanuit het drugsmilieu.
348 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francien Foppen

  Meneer De Wever, even een update voor U : Nederland heeft een gedoogbeleid voor alleen wiet . En dus absoluut NIET voor hard-drugs cocaine/heroine ! In Nederland is hard drugs ten strengste verboden. Ik snap niet dat U Uw feiten niet checkt. U geeft een ander land de schuld van iets wat U moet oplossen. Groetjes,een Nederlandse

 • Jakke Troost

  Nooit geweten dat Nederland een gedoogbeleid voerde voor het verhandelen en gebruiken van cocaïne

 • vanaeken jokke

  Meeuws alleen kost 650 000 euro daar moet ge Freya en van de lanotte nog eens bijtellen meer dan 2 miljard en dat is geld weg is foetsie word nooit terug verdiend.Ronny

 • Tom Faes

  Mijnheer Westelinck ,kom maar eens kijken in Antwerpen hoe erg het gesteld is maar een gouden raad , neem een week verlof want je geraakt er niet binnen en let op weer een week verlof want je geraakt niet buiten. Dat is NU hoor, Koen met het nva beleid van ene Koen Kennis een man die misschien goed is om te graaien maar zeker niet om plannen te maken en op te volgen. Nooit meer nva.

 • Vic Smeets

  Willy gaat het jongen. Ben jij helemaal goed.? Kunnen we helpen?? Gooi het in de groep jongen.....