Drugskartels zetten terminaal zieken in als drugskoeriers

REUTERS
Drugskartels zetten terminaal zieke mensen in om cocaïne via Zaventem ons land in te smokkelen. De voorbije weken ontmaskerde de politie al een drugskoerier met vergevorderde keelkanker, een ongeneeslijke hiv-patiënt en een fel verzwakte hartlijder. Zij hebben niks meer te verliezen en hun familie krijgt er een aalmoes voor, schrijft Het Laatste Nieuws.

De federale gerechtelijke politie stelt vast dat drugsbaronnen zwakke mensen inzetten om hun cocaïne via België te transporteren. Volgens Frederik Verspeelt, directeur van de federale gerechtelijke politie van Asse/Zaventem, worden de terminaal zieken in hun thuisland - vaak de Dominicaanse Republiek - gerekruteerd door drugkartels. "Ze krijgen een voorschot en dat laten ze achter bij hun families. Omdat ze niet eens weten of ze de terugreis wel zullen halen. Voor sommigen is het echt de laatste reis."
 
135 kilo zuivere cocaïne
Er stelt zich een menselijk probleem als ze ontmaskerd worden en bij de onderzoeksrechter in Brussel moeten komen. "Want wat doe je met iemand die nog maar een paar maanden te leven heeft? Stuur je die terug naar zijn familie? Of sluit je die op? Hij haalt zijn proces allicht niet eens."
 
De voorbije twee maanden werden op de luchthaven van Zaventem meer dan 40 drugskoeriers gearresteerd, onder wie dus een reeks terminaal zieken. Ze hadden allemaal samen ongeveer 135 kilo zuivere cocaïne bij, goed voor een straatwaarde van meer dan 14 miljoen euro.
 
Met de feesten in aantocht verwacht de politie nog flink wat arrestaties. (belga/sps)