Drugshonden trainen niet meer met drugs

vmma
De politie en de douane passen een nieuwe techniek toe voor de opleiding van drugshonden. Ze trainen de dieren met geurkokers. Daarin zitten geen echte drugs, maar wel de geur van bijvoorbeeld heroïne of marihuana.

Nu trainen de honden nog met échte drugs die in beslag genomen zijn. In de kokers zit een synthetische drug, altijd 100 procent zuiver. Het is belangrijk dat de hond de geur van het pure product leert kennen en niet die van andere stoffen die soms met de drug gemengd worden.

Trainen met de kokers is ook veiliger dan trainen met inbeslaggenomen drugs. Want als de hond per ongeluk in de echte drugs bijt, kan hij ziek worden. En om die drugs te vervoeren, moet de politie ook telkens een speciale vergunning aanvragen.

Een koffer met zeven kokers kost maar liefst 2.000 euro. Elke koker heeft exact dezelfde geur als een bepaald type drug. De politie van Knokke-Heist en Damme is de enige politiezone van het land die al met de kokers werkt. De federale politie en ook de douane blijven trainen met inbeslaggenomen drugs.