Drugshonden in gevangenis vinden vaker drugs, maar kleinere hoeveelheden

Illustratiebeeld.
David Legreve Illustratiebeeld.
Bij acties met drugshonden in de Belgische gevangenissen werd vorig jaar in 64 procent van de gevallen drugs ontdekt. Enkele jaren geleden ging het nog om 40 procent. Dat blijkt uit cijfers die justitieminister Koen Geens (CD&V) gaf na een vraag van Els Van Hoof (CD&V).

Cijfers over het totale aantal drugscontroles in de gevangenis zijn niet beschikbaar, omdat er de hele dag door wordt gecontroleerd. Gedetineerden worden na elk bezoek gefouilleerd en de cellen worden op regelmatige tijdstippen doorzocht. Er bestaan wel gegevens over het aantal acties met drugshonden. Vorig jaar werden er zo 216 georganiseerd, tegenover 123 in 2014.

Bij die acties werd in 64 procent van de gevallen drugs ontdekt, in totaal goed voor 1,1 kilogram. Het vaakst werd cannabis gevonden, de softdrug was goed voor 1 kilogram. Daarnaast werden ook heroïne, xtc, cocaïne en speed aangetroffen. Procentueel gezien werd in Beveren, Dendermonde en Wortel het vaakst drugs gevonden. 

“Groothandel gebannen”

"Het is opmerkelijk dat, ondanks de toegenomen controles, de gevonden hoeveelheden steeds kleiner worden", zegt Els Van Hoof. "Waar enkele jaren geleden nog ongeveer 2 kilo per jaar werd gevonden bij de acties, was dat in 2017 1,1 kilogram. Een halvering dus. Dat is een positieve evolutie, want het betekent dat de opgevoerde controles ervoor zorgen dat de groothandel in drugs definitief uit de gevangenismuren wordt gebannen.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Voer het bezoek achter glas in. Schaf de sexkamer af. Controleer ze zoals he moet of zijn jullie onbekwaam ?

 • guido vermeyen

  Wel wel.....een heel snuggere, nog snugger dan de andere snuggeren komt tot die constatatie....had ie verwacht dat er kilo's van in hun kassen lagen ? Of te 'verkrijgen "bij de directeur ?

 • Mark Verlot

  Prachtige foto.

 • Carl Van Tichelen

  Dit is op dit moment de grootste zever over dit onderwerp… De toevoer drugs in de gevangenissen is toegenomen doordat naakt-fouilles verboden werden…. als men enkele jaren geleden onder 5 gram binnen bracht , is tegenwoordig 15 gram standaard, omdat de interne sancties hetzelfde blijven…. ik heb de bewijzen zwart op wit.

 • ivan DEJONGHE

  en jullie geloven dat in de gevangenis is soms rapper en gemakkelijker aan drugs te geraken dan buiten