Drugsgebruiker afgemaakt met 18 gerichte messteken

Tijdens de derde dag van het proces van Stijn Callens voor het West-Vlaamse assisenhof heeft onder meer de wetsdokter getuigd. Hij zei dat het slachtoffer 18 gerichte messteken kreeg toegediend. Twee waren dodelijk. Er kwamen vandaag ook enkele ooggetuigen langs. De meeste van hen waren drugsgebruiker.

Kortrijkzaan Stijn Callens (28) staat in Brugge terecht voor doodslag op Franky De Jonghe (28), op 19 maart 2005 in Kortrijk. Ze kenden elkaar uit het drugsmilieu. De dag voor de feiten hadden ze samen drugs gebruikt. Toen Callens wakker werd, stelde hij vast dat zijn mobiele telefoon en geld verdwenen waren. Even later vernam hij dat De Jonghe zijn gsm wilde verkopen. Daarop zocht hij het slachtoffer op en stak hij hem neer.

Twee dodelijke steken
Wetsdokter Bolt beschreef vandaag uitvoerig alle verwondingen die Franky De Jonghe had opgelopen. Het ging om 22 letsels, waaronder twee afweerletsels. Minstens 18 letsels waren steekwonden. De wetsdokter argumenteerde dat de verwondingen niet het gevolg kunnen zijn van wat zwaaien met een mes. Twee verwondingen waren dodelijk: een steek in het hart en een steek in de hoofdslagader. De doodstrijd van het slachtoffer zou tussen 10 en 15 minuten hebben geduurd.

Tim De Wolf, het tweede slachtoffer dat door Callens werd verwond, getuigde dat de beschuldigde als een razende om zich heen stak, schopte en sloeg. Hij ging door ondanks de smeekbede van De Jonghe om hem gerust te laten.

"Nerveus"
A. H., die de beschuldigde naar de studio van De Jonghe had gebracht, getuigde dat hij van Callens het bevel kreeg op hem te wachten. Callens was volgens hem nerveus. Toen hij veel tumult hoorde, ging hij poolshoogte nemen. Hij zag Callens in de gang met zijn mes steken. De man was verbaasd omdat de beschuldigde hem had gezegd dat hij enkel een verwittiging zou geven.

"Een wrak"
Politierechercheur Hendrik Michiels getuigde dat de beschuldigde bij zijn arrestatie een wrak was. "Het was een graatmagere hypernerveuze jongen met een verwilderde blik", klonk het. "Hij zag snel in dat hij een vergissing had begaan. Op het einde van het onderzoek vertelde hij zijn spijt. Callens werkte zeer goed mee met het onderzoek. Het verhaal dat hij vertelde, kwam oprecht over. Ik zie de beschuldigde vandaag niet meer als dezelfde van toen. Hij is wat bijgekomen en ziet er gezonder uit." (belga/svm)