Ga naar de mobiele website
^ Top

Drugs vanaf nu topprioriteit voor Antwerpse politie

Photo News
In Antwerpen heeft het schepencollege vandaag het Zonaal Veiligheidsplan voor de komende vier jaar behandeld. Dat moet pas tegen 2014 aan Binnenlandse Zaken worden overgemaakt, maar burgemeester Bart De Wever wil zo snel mogelijk de krachtlijnen van het nieuwe bestuursakkoord in de praktijk omzetten. De strijd tegen drugsdealers en de overlast die daarmee gepaard gaat, wordt een absolute topprioriteit. Tegen de zomer moet het plan volledig in werking zijn.

"Dit thema verdraagt geen uitstel", vindt De Wever. "Aan het begin van deze nieuwe bestuursperiode staat de politie dan ook al uitzonderlijk ver met het omzetten van onze prioriteiten op het vlak van veiligheid in concrete, operationele doelstellingen."

Leefbaarheid stad
Het Zonaal Veiligheidsplan bevat zes prioriteiten, waarbij drugs helemaal bovenaan de lijst staat. "Dit probleem heeft een enorme impact op de leefbaarheid van de stad en genereert veel randcriminaliteit", klinkt het. Voor drugs dealen en -overlast geldt dan ook een nultolerantie, terwijl 'hardnekkige gebruikers' een hulpverleningstraject zal worden opgelegd.

Naast drugs zal de Antwerpse lokale politie de komende jaren vooral strijden tegen woninginbraken, agressieve diefstallen en ander straatgeweld, overlast en intrafamiliaal geweld.

Jongeren
Van jongerencriminaliteit en -overlast wordt tot slot een afzonderlijke prioriteit gemaakt, aangezien de politie daarvoor een specifieke aanpak zal hanteren. Voor daders jonger dan 25 jaar wordt een "re-integratie op maat" voorzien, terwijl ook de verantwoordelijkheid van de ouders niet vergeten wordt. Globaal gezien wil de politie "de anonimiteit van de stad doorbreken" door jongeren zelf op te zoeken.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug