Drugs nooit zo goedkoop, sterk en puur: "Repressie heeft gefaald"

De 25-jarige Santiago Tabares injecteert heroïne in zijn arm in Medellin, Colombia.
REUTERS De 25-jarige Santiago Tabares injecteert heroïne in zijn arm in Medellin, Colombia.
Drugs waren nooit zo goedkoop, puur en krachtig als vandaag, zo meldt een studie van het International Centre for Science in Drug Policy (ICSDP) waaruit de Britse omroep BBC citeert. De wetenschappers concluderen daaruit dat de spreekwoordelijke 'war on drugs' gefaald heeft.

De onderzoekers van het ICSDP namen gegevens onder de loep van zeven overheidsdatabanken die de drugsproblematiek opvolgen. Die bevatten elk minstens 10 jaar aan informatie over de prijs en puurheid van cannabis, cocaïne en opiaten als heroïne.

Ze concluderen daaruit dat de prijs van illegale verdovende middelen tussen 1990 en 2010 sterk achteruit gegaan is, terwijl de puurheid er enkel op vooruitgegaan is. In Europa ligt de gemiddelde prijs van cocaïne en opiaten vandaag respectievelijk liefst 74 procent en 51 procent lager dan in 1990. Bovendien vallen er overal ter wereld sinds 1990 substantieel meer drugsvangsten te noteren.

Volgens de wetenschappers hebben de meeste overheden zich te hard bezig gehouden met de repressie van drugsproblemen, ondanks oproepen om het anders aan te pakken. "Deze bevindingen suggereren dat de groeiende inspanningen falen om de globale markt van illegale drugs te controleren." Ze roepen op om drugs voortaan als een probleem voor de volksgezondheid te gaan beschouwen, veeleer dan als een criminele, gerechtelijke kwestie.

Antwerps drugsbeleid
Het bericht is ook in ons land actueel, gezien de felle discussie die de voorbije weken gevoerd werd rond het Antwerpse drugsbeleid. De stad maakt komaf met het gedoogbeleid dat door alle andere parketten wordt toegepast. Ook als een gebruiker minder dan drie gram cannabis op zak heeft, wordt een proces-verbaal opgesteld en volgt een boete van 75 euro. Volgens het Antwerpse parket kan er bij overlast wel nog vervolgd worden. De Liga voor Mensenrechten stelt dat het gewijzigde drugsbeleid van Antwerpen in strijd is met de wet. Ook bij de Liga klinkt het dat enkel repressie niet werkt. "Wij vinden dat er ook moet ingezet worden op informatie, hulpverlening en preventie."

AFP
AFP