Droogte zorgt voor kopzorgen bij boeren: "De toestand is bijzonder ernstig"

Pieterjan Luyten
Het aanhoudende droge weer zorgt voor een vroegere en magere graanoogst. Het rendement zal lager liggen, met fors lagere rendementen voor de gerstoogst en amper betere vooruitzichten voor tarwe. Dat laat de Waalse landbouworganisatie FWA weten. "Als dit weer blijft duren, dan zal de schade stilaan duidelijk worden", voegt de Boerenbond toe.

De gerstoogst, die gebruikt wordt als veevoeder, ondervond hinder door te veel neerslag begin dit jaar. Aan het einde van de lente volgde vervolgens de droogte. "Het gerst is veel te snel gerijpt, de planten hebben hun granen niet ontwikkeld zoals normaal", zegt Manu Tilmant. "Ik hoor spreken van rendementen van 6.000 tot 9.000 kilogram per hectare. We zitten twintig procent onder vorig jaar. We kunnen spreken van een slecht jaar."

Het vochtige voorjaar had geen impact op de tarweteelt, maar de droogte speelt wel parten met planten die te snel rijpen. "Eind deze week of begin volgende week starten we de oogst, met bijna een maand voorsprong", aldus Tilmant. "Het zal een slecht jaar worden voor tarwe." Nog wat zwakke regen in de komende dagen zal daar niets meer aan veranderen. FWA wijst er bovendien op dat de graanprijzen -bepaald op de internationale markten- laag blijven.

Ook bij de Boerenbond valt weinig optimisme te rapen. "De toestand is bijzonder ernstig", zegt woordvoerder Luc Vanoirbeek. Wat de exacte impact is, kan nu nog niet bepaald worden. "Maar als dit blijft duren, dan zal de schade stilaan duidelijk worden." De gerstoogst is alvast "heel variabel". Hij wijst ook op andere factoren die doorwegen: zo kost het beregenen van velden ook geld en moeten de runderen in de stal gevoederd worden omdat er te weinig gras groeit.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel wouters

  En kijk eens hoeveel bouwprojecten er zijn? om hun beton te laten drogen pompen ze miljoenen liter water uit de grond om dit van de beton te houden. en waar gaat dit naar toe. Juist ja naar de riolering. En jullie boeren jullie mogen geen water oppompen. Ik zou een klacht neerleggen. Jullie niet zij ook niet.

 • Pieter De Ruyter

  Wat een specialisten hier allemaal,stinkend rijk moeten die boeren worden van tomaten aan minder dan 1 euro/kilo.Probeer die maar zelf te kweken voor die prijs,veel succes.En wat betreft die maïs die 2 meter hoog staat(zeker niet overal),wel maïs is net een plant die extreem goed tegen droog weer kan.Vertel liever over kolen die zo groot als een erwt zijn.

 • Anthony van der Borght

  Water strooien !!! Ge betaalt er voor .. moest ik in die situatie zitten .. ik had het allang gedaan ... !!!!!!

 • Geert Tamsyn

  Klopt niet, William Masson, het is 2 à 3 (afhankelijk van het ras) euro per 100 kg. (bron: Belgapom).

 • Gino Denil

  Wel William Masson. 2 á 3 € per TON voor de boer. 1 à 2 € per kg in de supermarkt. Klaag dus niet over de consument. Maar over deze die met het surplus van gemiddeld 1500 € op dat TON gaan lopen zijn. En het is de consument die dat tenslotte betaald heeft.