Exclusief voor abonnees

Droogste start van zomerseizoen in 119 jaar: “Oorlog om water is niet uitgesloten”

Stofwolken doemen op wanneer een droge akker wordt geploegd.
© Bart Leye Stofwolken doemen op wanneer een droge akker wordt geploegd.
Barbecues! Plonsbadjes! Blote benen! Raketijsjes! Maar warm en droog weer betekent ook: ros gras. Dode egels. Ongewassen auto’s. En op een dag misschien zelfs oorlog. Want water is een schaars goed. We beleven de droogste start van het zomerseizoen in 119 jaar, waardoor we nu al moeten afschakelen. “We kunnen niet blijven spaarbekkens aanleggen en de regen uit Frankrijk recupereren.” Hoe kon het zover komen, waar komt ons water eigenlijk vandaan, en hoe kunnen we het probleem oplossen?

Je hebt 3% van dit artikel gelezen
139 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Simone Meeuwesen

  Water is iets essentiel het zou gratis moeten zijn. Vroeger kosten water twee keer niks. Het water is 1000 procent gestegen. Zonder water kunnen we niet douche geen koffie drinken geen eten maken. Kunnen we onze tanden niet poetsen Dus gratis . 120 euro per jaar zonder 1 M3 te verbruiken schandalig is dat.

 • Leonard Walpot

  Een schande nadat deze problematiek reeds jaren bekend is. Dat ontzilten zoveel zou kosten geloof ik niet. De landen rondom de Middellandse zee hebben geen tekorten en daar is het altijd heet en droog. Daar is het water ook niet zo duur. Echter is het water daar niet drinkbaar. Dus stap af van drinkbaar water zoals daar, het water wordt veel goedkoper en er is voldoende. Die paar liter drinkwater kopen we dan maar in flessen.

 • Alfons Hendrickx

  het wan beleid van de Vlaamse regering water loopt naar het laagste punt dus nl, maak in alle grachten sluizen zoals ze daar zelf doen; en laat de water bekkens vol lopen of de onbevaarbare rivier het overstroming-- gebied gebruiken onder een goed waterbeleid is er water voldoende en maak er iemand verantwoordelijk voor nu loopt het ongecontroleerd gewoon weg

 • Kurt Vankerke

  Ieder jaar pompen ze 30 miljard liter grondwater uit de verzakkingen die zijn ontstaan door de steenkoolmijnen in Limburg recht het kanaal in. Door lekken in het Vlaamse waternet lekt iedere dag 180 miljoen ( ! ) liter water weg. Misschien moeten de verschillende overheden eerst eens in eigen boezem kijken vooraleer met een vermanend vingertje richting burger te wijzen ?

 • Jonas Buyle

  Just voor de lockdown(en droogte) stonden er hier polders onder water , miljoenen en miljoenen liters , spectaculair ze om dat terug in de Dender te zien knallen , heeft zeker 30 of 48 uur geduurd eer alles weg was , en dan durven ze de mensen vragen om gn zwembadje op te vullen.