Dronken chauffeur vrijgesproken voor dodelijk ongeval op A12

thinkstock
Frank V. (51) uit Schoten is niet verantwoordelijk voor het ongeval op de A12 in Merksem, waarbij Danny V.D.R. uit Gooreind drie jaar geleden het leven had gelaten. Volgens de Antwerpse politierechter werd het ongeval namelijk door het slachtoffer zélf veroorzaakt. Frank V. werd wel veroordeeld, omdat hij vluchtmisdrijf pleegde en te veel gedronken had. Hij kreeg daarvoor twaalf maanden cel met uitstel, 7.800 euro boete en vijftien maanden rijverbod.

Het ongeval gebeurde op 3 juni 2013, kort na 19 uur op de A12 in Merksem. Frank V. reed met zijn BMW op het rechterbaanvak. Het slachtoffer bevond zich links van hem in zijn Opel Astra. Toen beide wagens een bocht naar rechts ingingen, liep het fout. De Opel Astra knalde tegen een brugleuning en Danny V.D.R. overleed ter plaatse.

De gerechtsdeskundige besloot na onderzoek dat Frank V. geen fout of onvoorzichtigheid verweten kon worden. Danny V.D.R. had immers hem zijdelings aangereden - toen hij om een onbekende reden naar rechts was uitgeweken in de bocht - en was dan tegen de brugleuning gebotst.

De beklaagde was na het ongeval wel in de fout gegaan door weg te rijden. Hij had zich pas om 20.55 uur bij de lokale politie van Schoten aangeboden. De man legde daar een positieve ademtest af. Hij beweerde dat hij na het ongeval thuis twee glazen wijn had gedronken, maar dat vond de rechter niet erg geloofwaardig.

Hij werd voor het vluchtmisdrijf en de intoxicatie veroordeeld, maar vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van het slachtoffer. Frank V. haalde na de uitspraak opgelucht adem, want de procureur had vijf jaar cel, 12.000 euro boete en een levenslang rijverbod geëist.