Drinkwaterverspillers kunnen celstraf krijgen

iStock
Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) komt met een stappenplan om een extreem drinkwatertekort deze zomer te vermijden. Vorig jaar moest ze al een sproeiverbod invoeren na problemen in West- en Oost-Vlaanderen.

Het nieuwe plan bestaat uit vier alarmfases: groen, geel, oranje en rood. Vanaf code oranje zal geen leidingwater meer gebruikt mogen worden voor niet-dringende situaties. Wie dan toch nog z'n gras sproeit, zwembad vult of auto wast, kan een boete krijgen of zelfs een celstraf. De voorraad drinkwater zal ook veel beter gemonitord worden, zodat sneller kan worden ingeschat wanneer een tekort dreigt.

Ontdek in onze abonneezone wat het stappenplan precies inhoudt.
173 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dimitri Haex

  Stomme wet van belgie, tegenwoordig is ze wel veel te streng aan het komen.

 • Raoul Rouma

  Typische Belgische oplossing, reserve bekkens aanleggen gaat weer te ver zeker. Belgie de open gevangenis van Europa.

 • piet devlieger

  Ik heb zo de indruk dat Schauvliege de laatste tijd nogal vlot met de termen 'celstraf en gevangenisstraf' omspringt. Probeert ze indruk te maken ? Mislukt. Laat ze de gevangenissen maar gebruiken om de misdadigers iin te stoppen - dieven, verkrachters en dergelijke - die nu gewoon een tikje op de vingers krijgen en een vermaning en weer vrijuit gaan. Stop met die onzin te vertellen, Schauvliege. Je hebt maar zoveel verstand als de tweede helft van je naam suggereert.

 • Jan De Smet

  "Drinkwater" ? Je moet daar eens van drinken. Het smaakt vreselijk en je krijgt er krampen van. Dat is toch enkel goed om te koken wassen en poetsen.

 • Julien De Kerpel

  En de POMPIERS ? Die vermorsen het tienvoudige aan allerlei nutteloze " demonstraties " die moeten NIET betaald worden !