Drinkwater vanaf volgend jaar iets duurder in 180 Vlaamse gemeenten

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
De factuur voor drinkwater stijgt licht in 2019 voor gezinnen in 180 gemeenten in Vlaams-Brabant, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. Dat komt door de indexaanpassing die hun leverancier De Watergroep zal doorvoeren. 

De vaste vergoeding voor drinkwater zal volgend jaar 53 euro blijven, net zoals in 2018. Het basistarief per kubieke meter wordt wel wat duurder, staat op de website van De Watergroep. Terwijl dat dit jaar nog 1,8876 euro was, zal het in 2019 1,8959 euro zijn. Het gaat om een indexaanpassing, verklaart woordvoerder Kathleen De Schepper.


Een groot verschil is het niet. Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt een Vlaams gezin van vier personen gemiddeld 127 m³ leidingwater per jaar. Dat betekent dat de waterfactuur voor zo’n gezin ongeveer met één euro zal stijgen.

180 gemeenten

De verhoging heeft betrekking op het drinkwatergedeelte van de waterfactuur. Die factuur bevat ook nog bijdragen voor afvoer en zuivering.

De Watergroep levert naar eigen zeggen drinkwater aan 3 miljoen klanten in 180 Vlaamse gemeenten. Het gaat om alle gemeenten in de provincie Limburg, grote delen van Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, en een dertigtal gemeenten in Oost-Vlaanderen.

In deze gemeenten is De Watergroep actief, en zullen de tarieven dus stijgen.
De Watergroep In deze gemeenten is De Watergroep actief, en zullen de tarieven dus stijgen.

Andere spelers

Of er een prijsverhoging komt bij andere spelers is nog niet duidelijk. Zij hebben tot eind december de tijd om hun tarieven door te geven aan de WaterRegulator, die eventuele verhogingen moet goedkeuren.

Begin 2019 berekent de regulator vervolgens een geschatte jaarfactuur, waarbij het gemiddelde wordt gebruikt van de verschillende tarieven die elke maatschappij hanteert.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dieter Pardon

  Dank u N-VA. De kracht van verandering is een verarming voor mijn portemonnee gebleken. Voel het bij elektriciteit, water, bij tanken, tax op mijn eindejaarspremie, de senaat die nog steeds bestaat (dat is blijkbaar geen principiële kwestie), openbaar vervoer dat steeds duurder wordt en waarbij stationsparking nu ook betalend wordt, een begroting die nog steeds in evenwicht is ook als betalen we ons blauw

 • dirk lathouwers

  Ik kom toe met een olympisch zwembad, der lopen er genoeg leeg per jaar? Gratis wel te verstaan.

 • WALTER WIELANDT

  terwijl ons drinkwater dagelijks vrolijk verdwijnt in de grond door breuken en barsten in hun ondergrondse verrotte leidingen ! zie maar naar de diepe putten in weggespoelde straten !!!

 • Hans Schoen

  Dat men iets doet aan hun waterverlies puur aan lekken. Dan hoeven we nu niet weer meer te betalen.

 • Wesley Kenis

  Betalen wij dan om mee voor die miljoenen liters die jullie elke dag verliezen door ontbrekend onderhoud??? Worden betaald die factuur??? Juist ja wij die er niets aan hebben en de ministers en waterbedrijven doen gewoon rustig voort alsof er niets aan de hand is. Je kan al beter thuis een vat zetten en de brandweer dot wekelijks leren bijvullen. Minder verlies en nog werkgelegenheid ook!!!!!