Drinkwater Oostakker is weer veilig na twee weken vervuiling

Aan sporthal Wolfput werd aan de lopende band waterzakjes uitgedeeld.
James Arthur Aan sporthal Wolfput werd aan de lopende band waterzakjes uitgedeeld.
In de Gentse deelgemeente Oostakker is het leidingwater na meer dan twee weken vervuiling opnieuw geschikt voor alle gebruik. Dat zegt watermaatschappij Farys.

De getroffen inwoners moesten sinds 16 november het water minstens vijf minuten koken alvorens ervan te drinken of er eten mee klaar te maken. Douchen, wassen en schoonmaken mocht wel. Aan de sporthal Wolfput in de Wolfputstraat was er elke dag waterbedeling tussen 9 en 20 uur, maar die wordt deze namiddag stopgezet.

Het leidingwater kon pas vrijgeven worden na twee opeenvolgende conforme resultaten van de dagelijkse stalenanalyses. "In samenspraak met de bevoegde diensten van de Vlaamse overheid kunnen wij vandaag ook in zone 1-A (de laatste getroffen zone, nvdr.) het leidingwater vrijgeven voor normaal gebruik" meldt Farys. "Wij danken de inwoners van de voorzorgszones in Oostakker voor hun begrip en geduld en voor hun warme gastvrijheid voor onze medewerkers ter plaatse."

Oorzaak

De bewoners van de zone in kwestie moeten welke nog enkele "nazorgmaatregelen" uitvoeren, aldus Farys. "Indien u dit nog niet dit deed naar aanleiding van onze eerdere berichten, zet alle kranen in uw woning volledig open en laat het leidingwater gedurende 2 à 5 minuten stromen. Zo wordt alle stilstaand water in de leidingen vervangen. Reinig en spoel ook apparaten die rechtstreeks op de binnenleidingen zijn aangesloten zoals ontharder, koffiemachine, drankautomaat, drinkfonteintje." Bewoners kunnen de andere maatregelen raadplegen op de website van de watermaatschappij.

De oorzaak van de vervuiling was het inbrengen van vreemd water in het leidingwater, maar de precieze locatie ervan werd nog niet gevonden. "We hebben nu wel absolute zekerheid dat de bron niet meer werkend is. We zullen de komende periode de drinkwaterkwaliteit nauwgezet blijven opvolgen in het gebied", zegt woordvoerder Bruno Pessendorffer van Farys. Het nutsbedrijf heeft nog geen duidelijkheid over een mogelijke compensatie voor de getroffen klanten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.