Dringend nodig: 1.182 verpleegkundigen (maar in juni studeren geen bachelors af)

Honderden vroedkundigen halen straks wel diploma maar die mogen geen verpleegfunctie meer uitoefenen

iStock
Aan de hogescholen studeren in juni nauwelijks studenten verpleegkunde af. Dat komt omdat studenten uit het derde jaar voor het eerst een bijkomend jaar moeten volgen om hun diploma te behalen. Eind april waren er nochtans 1.182 vacatures voor verpleegkundigen waarvan nu al minder dan de helft ingevuld geraakt. Tegelijk mogen studenten vroedkunde die in juni afstuderen geen verpleegjob meer uitoefenen.

In 2015 besliste de Vlaamse Regering om de bacheloropleiding verpleegkunde vanaf het academiejaar 2016-2017 te verlengen van 180 naar 240 studiepunten. Daardoor duurt een standaardtraject nu vier in de plaats van drie jaar. Daarmee beantwoordt de opleiding aan de Europese richtlijn 2005/36/EG – 2013/55/EU voor de opleiding tot ‘verantwoordelijk algemeen verpleegkundige’.

Elk jaar studeren zo’n 2.000 bachelor-studenten af maar door de verlenging van drie naar vier jaar zijn het er dit jaar (bijna) geen. De bachelor-na-bacheloropleidingen (Ba-na-Ba) en de flexibele trajecten zorgen wel nog voor uitstroom. Er zijn bij benadering bijna 500 verpleegkundigen die in een Ba-na-Ba-traject zitten, maar een deel hiervan werkt al. Een ander deel volgt de Ba-na-Ba rechtstreeks na de basisopleiding en komt echt ter beschikking van het werkveld. Bovendien zijn er ook nog een studenten die op het niveau HBO5 verpleegkunde studeren. De opleiding tot gegradueerde in de verpleegkunde situeert zich in het hoger beroepsonderwijs op niveau 5. Dat traject duurt nog steeds drie jaar en in juni studeren er ruim duizend af. Zij kunnen aan de slag als verpleegkundige in alle sectoren van de gezondheidszorg.

1.182 openstaande vacatures 

Maar zelfs met de HBO5-afgestudeerden, blijft er een groot tekort. “Eind april waren 1.182 openstaande vacatures voor verpleegkundigen”, zegt Joke Van Bommel van VDAB. “Daartegenover waren er 513 werkzoekenden die niet aan het werk zijn, die interesse tonen in het beroep. De spanningsindicator ligt op 0,44 en dat is ontzettend laag. Voor elke vacature voor verpleegkundige zijn er maar 0,44 kandidaten en dat is een duidelijk tekort.” Volgende maand ronden honderden studenten hun driejarige opleiding vroedkunde af. Probleem is dat er een gigantisch overschot aan vroedkundigen bestaat: ter illustratie: er waren eind april zeven vacatures voor 71 geïnteresseerden of tien kandidaten per vacature. Tot oktober vorig jaar konden vroedvrouwen terecht in de algemene verpleging, maar dat mag nu niet meer. Geen plan B dus voor vroedkundigen terwijl de nood aan verpleegkundigen de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Volgens KUL-professor Walter Sermeus van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid hebben de meeste instellingen reserve ingebouwd”, zegt hij. “Maar het beloven moeilijke jaren te worden. 2025 wordt het meest cruciale jaar: dan gaat een record aan verpleegkundigen met pensioen en de vergrijzing zal blijven toenemen. Het wordt de uitdaging om het werk de komende jaren anders te gaan organiseren waarbij ook een stuk technologie zal worden ingezet.” Bij de VDAB proberen ze werkzoekenden vanuit andere sectoren om te scholen. “Die kunnen dan starten als zorgkundige en zich bijscholen tot verpleegkundige terwijl ze aan het werk zijn. Werkzoekenden met een leer- of taalachterstand bieden we in deze extra ondersteuning”, zegt Van Bommel. 
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stalmans Veerle

  Hbo5 vpk of Bachelors ze hebben beide hun plaats op de werkvloer en zijn beide belangrijk. Helaas lees ik niet in het artikel dat de inschrijvingen voor beide opleidingen in dalende lijn is. Toch wel belangrijk. Ook onze sector staat zwaar onder druk door besparingen en hervormingen. Alsof onze job al niet zwaar genoeg is door de onregelmatige uren , fysieke en mentale belasting vinden de vakbonden het nodig om het schandalige IFIC loonstelsel door onze strot te duwen. Wie wil nu zo'n job?

 • Cynthia Foubert

  Ik ben op latere leeftijd afgestudeerd als verpleegkundige in de HBO5 en geen spijt van! Theoretisch staan bachelors misschien iets sterker, maar daar hebben de patiënten vaak weinig boodschap aan. Zij merken het verschil niet aan bed, want op de werkvloer zijn we allemaal gelijk toch? Ik merkte wel bij het zoeken naar werk dat er veel vacatures open stonden waar men enkel bachelorverpleegkundigen vroegen wat wel spijtig is. Misschien moet men daar iets aan doen hé.

 • Bart Wijsdekkers

  Verpleegkundigen en leraars, beroepen met een enorme aanslag op het sociale leven. Geen wonder dat er steeds minder mensen deze beroepen kiezen. Weinig betaald, weinig respect... Gelukkig hebben we heel veel communicatiewetenschappers. Misschien eens de prioriteiten verleggen en deze beroepen opwaarderen.

 • Leen Jacobs

  Jammer dat de studie afgeraden wordt. Bij ons doen wij als bachelor verpleegkundigen exact hetzelfde werk als onze hbo5 collega's. Het klopt dat als je hoofd wíl worden, gevraagd wordt om bij te studeren. Maar het maakt niet dat wij beter zouden zijn dan een HBO5 verpleegkundigen . En het is een fijn beroep waar we allemaal even hard meedenken over de beste zorg voor de patiënt. Ik raad het dus iedereen aan (sta er zelf al met plezier 15 jaar in)

 • nathalie muylle

  Zeer jammer dat dit artikel enkel spreekt over de bachelors. Het is correct dat de instroom beperkt is door de verlenging van de opleiding naar jaar. Het is ook correct dat we de komende jaren veel extra handen gaan nodig hebben en onze organisatie zullen moeten bijsturen. Maar het is niet correct te zwijgen over 2000 HBO5 studenten die deze zomer wel afstuderen en onmisbaar zijn binnen de organisatie van onze instellingen en thuiszorg.