Drietal krijgt mildere straf voor hanengevechten

UNKNOWN

Het hof van beroep in Antwerpen heeft drie mannen minder zwaar gestraft voor hun betrokkenheid bij illegale hanengevechten in Sint-Truiden. Ze werden veroordeeld tot een boete van 143 euro. Eerder dit jaar hadden ze van de rechter in eerste aanleg nog een boete van 2.750 euro gekregen en een levenslang verbod op het houden van vechthanen. Het hof schroefde dat verbod terug tot drie jaar met uitstel.

Kersenplantage
De politie kreeg op 30 september 2006 een tip van dierenrechtenorganisatie GAIA dat er in de Roosbeekstraat in Zepperen een hanengevecht plaatsvond. In een kersenplantage achter de woning van beklaagde Hendrik Michiels was met kippendraad en ijzeren staven een omheinde strijdring gebouwd. Toen de politie ter plaatse kwam, stoven de aanwezigen meteen weg. De agenten konden nog wel een dode en een bebloede haan aantreffen. Het hof vond het bewezen dat Michiels het hanengevecht had georganiseerd. De man kweekt immers vechthanen, het gevecht vond in de nabijheid van zijn woning plaats en hij had geen alibi.

Nummerplaten
De andere beklaagden konden geïdentificeerd worden via de nummerplaten van de wagens die in de buurt van zijn woning geparkeerd stonden. Freddy Solheid uit Diepenbeek en Roger Carmans uit Bilzen hadden volgens het hof met hun dieren deelgenomen aan de gevechten. Solheid bezit vechthanen en neemt in Frankrijk deel aan gereglementeerde gevechten. In de wagen van Carmans werden uitwerpselen en zagemeel aangetroffen, wat op het vervoer van pluimvee wijst.

Weddenschappen
De drie beklaagden werden wel vrijgesproken voor het organiseren van of deelnemen aan weddenschappen over de uitslag van het gevecht. Een vierde beklaagde werd over de hele lijn vrijgesproken. Het hof wees de beklaagden erop dat, hoewel zij hanengevechten als een oud volksvermaak beoefenen in Frankrijk, dergelijke praktijken in ons land verboden zijn. Als ze in ons land nog hanengevechten houden, wordt het verbod om drie jaar geen vechthanen te houden effectief.

GAIA
De burgerlijke partijstelling van GAIA werd onontvankelijk verklaard omdat de dierenrechtenorganisatie niet had aangetoond welk persoonlijk belang ze had. (belga/lpb)