Dries Van Langenhove wil zitje in Raad van Bestuur UGent terug

Gianni Barbieux
Dries Van Langenhove vraagt UGent-rector Rik Van de Walle om nieuwe verkiezingen te organiseren voor de Raad van Bestuur, om zo zijn zitje opnieuw op te eisen. De in opspraak gekomen oprichter van Schild & Vrienden werd vorige maand geschorst maar mocht later wel zijn diploma behalen op voorwaarde dat hij de universiteitsgebouwen niet zou betreden. Een kortgedingrechter oordeelde vandaag dat Van Langenhove de bibliotheek alsnog mag betreden. 

Rector Rik Van de Walle legde Van Langenhove een ordemaatregel op en er werd een interne tuchtprocedure opgestart. Zo mag de rechtenstudent de universitaire gebouwen niet langer betreden omdat zijn aanwezigheid de orde aan de universiteit zou verstoren. Die maatregel is nog steeds van kracht, al moet de universiteit tegemoet komen aan de eis van Van Langenhove om de bibliotheek acht uur per week te mogen betreden. Dat is nodig om zijn masterproef te kunnen afwerken.

Enkele andere eisen, zoals een verbod aan de universiteit om via de pers te communiceren en een dwangsom van 25.000 euro, werden door de rechter niet ingewilligd. Van Langenhove wou ook zijn plaats in de Raad van Bestuur van de UGent terug opnemen, maar de rechter in kort geding laat dat niet toe.

De student wil daarom dat de rector nieuwe verkiezingen organiseert over zijn aanwezigheid in de Raad van Bestuur. Als de meerderheid van de studenten instemt, zou hij zijn zitje mogen opnemen, bij verlies neemt hij er afstand van.

Tegen van Langenhove loopt nog steeds een gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van een Pano-reportage, die aantoonde dat geheime chatgroepen van de conservatieve beweging vol staan met seksisme, antisemitisme en wapens tonen. Zijn in beslag genomen computer krijgt hij terug.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emile De Smedt

  Weeral goed bezig,Pano moest op zoek naar iets om bestaan te verzilveren.Judas had het ook met zilverlingen.Seksisme bij jonge mannen,wanneer onderzoek in partijcenakels,? Kunnen er van genieten.Antisemitisme?Zijn er leden die Moslim zijn.Een rector na negen stembeurten maakt geen goede beurt.Frustratie nog niet gebannen.

 • Peeters Freddy

  Wat een pretentieus ventje.

 • Marco Par

  Rikje wordt serieus in zijn hemdje gezegd.

 • Mario Tersago

  Kijk, je kan verschillen met iemands mening echter met de vinger wijzen terwijl iedereen wel memes heeft zien passeren die ongepast, maar grappig waren. In de context van de reportage, wordt dit plots ophefmakend. Nogmaals ongeacht de motivatie van dit persoon en groep, moeten we niet zo hypocriet zijn. En ook al werkt dit mogelijk polariserend, als hij zich aan onze wetten en democratie houdt, waarom zou hij dit dan niet mogen aanvechten? Omdat UGent gebouwd is op socialistische bakstenen?

 • Patrick Goebel

  Doorgaan Dries, de linkse rakkers likken hun wonden))