Dries Van Langenhove heeft "bewijzen" dat bank rekeningen stopzette “om politieke redenen”

Dries Van Langenhove.
BELGA Dries Van Langenhove.
BNP Paribas Fortis heeft de rekeningen van Dries Van Langenhove stopgezet. De Schild & Vrienden-voorzitter en onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant kreeg een standaardbrief waarin die stopzetting wordt meegedeeld. Het gaat zowel om zijn persoonlijke rekeningen als die van Schild & Vrienden. De bank ontkent dat dat gebeurde om politieke redenen, maar Van Langenhove zegt dat hij daar bewijzen van heeft.

“BNP Paribas heeft mijn persoonlijke rekening en die van mijn vennootschap verwijderd om politieke redenen”, schreef Van Langenhove vanmorgen op Twitter. “Het establishment gebruikt al hun macht om mij tegen te werken deze verkiezingen, maar het zal niet baten.”

BNP Paribas ontkent dat politieke of ideologische motieven de aanleiding vormen voor het stopzetten van de samenwerking. “De bank telt onder haar klanten politici en kandidaat-politici uit het hele politieke spectrum”, klinkt het op Twitter. “De bank zal nooit een nieuwe klantenrelatie weigeren of een bestaande klantenrelatie stopzetten omwille van politieke motieven.” Verder wil ze niet dieper ingaan op het concrete dossier. “Omwille van discretieplicht geeft de bank geen commentaar over prospecten, bestaande klanten of voormalige klanten.”

Maar Van Langenhove zegt dat de uitleg van BNP Paribas nergens op slaat en beweert via een opgenomen telefoongesprek te kunnen bewijzen dat de zijn bankdirecteur toegeeft dat zijn rekeningen wel degelijk om politieke redenen zijn stopgezet. 

VRT NWS verwijst naar een vergelijkbare zaak twee jaar geleden. Toen stopte BNP Paribas Fortis de bankrelatie met Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen). Die was toen erg verbolgen dat hij van bank moest veranderen zonder verweerprocedure, uiteindelijk bleek dat hij zijn vernieuwde identiteitskaart niet op tijd was komen tonen.
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolf Leplae

  De banken mogen klanten, die volgens hen een financieel gevaar zijn of zullen worden, weigeren zonder de reden bekend te maken. Banken zijn discretie gebonden.

 • ivan de ridder

  Kan evengoed om zwart geld of fraude gaan waarom Dries' bankrekening afgesloten werd. Als hij bewijzen heeft dat hij dan klacht indient in plaats van zich eerst op sociale media te beroepen. Indien hij dit niet kan voorleggen echter heeft hij gegarandeerd een klacht wegens smaad aan zijn broek gezien het imago-verlies voor de bank en eventueel kwijtspelen van klanten onder Dries' uiterst gehoorzame volgelingen.

 • ROBERT GERTS

  Dus het cordon is nog niet genoeg? Kijk maar eens naar decraad van bestuur, en je zal snel het antwoord hebben waarom en door wie zijn rekeningen gestopt zijn. Anders eens een belletje doen naar Mr. De Gught! Die weet goede bankrekeningen, waar geen belasting op hoeft betaald te worden! Die werd betrapt & heeft nog een topfunctie. Tja, het blauwe kleurtje reikt ver!

 • johan lambrecht

  elk bedrijf mag klanten weigeren. Als ze dat doen, zullen ze wel een goede reden hebben. Elke dag worden ergens cliënten geschrapt.

 • patrick maltese

  Publiceer dan toch dat telefoongesprek, bangerik!!