Dries Van Langenhove: “Facebook verwijderde mijn accounts. Dit is ontoelaatbare inmenging in verkiezingen”

Dries Van Langenhove, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant.
Gianni Barbieux Dries Van Langenhove, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant.
Facebook heeft twee privé-accounts van Dries Van Langenhove verwijderd. Hij zou herhaalde inbreuken tegen de gebruikersregels gepleegd hebben. De lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant bij de federale verkiezingen ziet er ontoelaatbare inmenging in de verkiezingen in. “Ik ben duizenden contacten kwijt. Dit is verkiezingsvervalsing.”

De oprichter van de extreemrechtse jongerenorganisatie ‘Schild en Vrienden’ maakte het nieuws gisteravond zelf bekend op Twitter. “Als dit niet wordt rechtgezet, zal ik klacht indienen tegen Facebook en hun machtsmisbruik bestrijden in het parlement”, zegt hij op zijn politieke Facebookpagina KiesDries. Die heeft bijna 40.000 volgers en is wel nog toegankelijk. 

“De kans is groot dat ze ook deze pagina zullen verwijderen”, zegt van Langenhove. “Dat is een pagina, die gelukkig door een tiental accounts beheerd wordt. Mijn twee persoonlijke profielen ‘Dries Van Langenhove’ en ‘Van Langenhove Dries’ zijn vlak na elkaar, op een kwartier tijd, verwijderd.”

“Duizenden contacten kwijt”

Bij een van die twee accounts kreeg Van Langenhove een mail met uitleg. “Ze beweren dat ik herhaaldelijk hun gebruikersregels heb geschonden. Maar om welke inbreuken het gaat, weet ik zelf ook niet. Ik zal contact met hen opnemen. Ofwel gaat het om een fout, ofwel is het een aanval op de democratie en inmenging in de Belgische verkiezingen. Ik ben duizenden volgers, vrienden en contacten kwijt die ik kon aanspreken om campagne te voeren. Dit is verkiezingsvervalsing.”

Bij Facebook zelf wil voorlopig niemand reageren. Van Langenhove voelde zich eerder al door hen geviseerd. “Veel mensen zeggen dat ze mijn pagina volgen, maar toch mijn posts niet te zien krijgen in hun tijdlijn”, postte hij eind januari. “De algoritmes van Facebook houden de posts van rechtse pagina’s zoals de mijne vaak tegen.”

Druk van Europa

Online giganten als Google en Facebook staan onder druk van Europa om in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei een tandje bij te steken om desinformatie op internet te bestrijden. Facebook, Google, Mozilla en Twitter ondertekenden vorig najaar een gedragscode waarin ze zich engageren om ‘fake news’ op internet te bestrijden. 

Uit de eerste evaluatie bleek onlangs volgens de Commissie dat de betrokken bedrijven stappen vooruit hebben gezet, met name wat betreft het verwijderen van valse accounts en het beperken van de zichtbaarheid van sites die desinformatie promoten. 

Bekijk ook:

Lerares noemt Dries Van Langenhove “randdebiel” tijdens de les, school start onderzoek.

Toespraak van Dries Van Langenhove tijdens nieuwjaarsreceptie Vlaams Belang in Aarschot.

“Ik heb hekel aan partijpolitiek”, zei Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Van den Bosch

  De heksenjacht komt stilaan op snelheid naar de verkiezingen toe. Dries zal en moet hangen bij onze politiek-correcten, maakt niet uit welke middelen ze daarbij moeten inzetten, alles is bij hen legitiem. VB werd indertijd net op dezelfde wijze gefnuikt, zelfs de Antwerpse muziekgroep “de Strangers” werden door de VRT geboycot omdat ze één keer hadden opgetreden op een bal vh VB.

 • benoni vanstaen

  Wat verstaat men onder vrije-meningsuiting, aanzetten tot tweedracht, polariseren. Wat die kerel allemaal doet om toch maar in de belangstelling te komen.

 • Patrick Vyncke

  Facebook mag haatdragende, beledigende, sexistische, bedreigende accounts en fake news verwijderen! Lees de regels! Heeft niks te maken met censuur of vrije meningsuiting. Wel met normen en waarden, met beschaving!

 • paul geenen

  groot gelijk van facebook, haat verspreiden moet ten allentijde worden bestreden.

 • Wim De Brauwer

  Kevin Bardyn,als je hem rapporteerd dan betekend dat ook dat je hem eerst een vriendschapsverzoek hebt gestuurd om daarna reports te kunnen doen. Zielig als je daarvoor op fb zit.