Dries Van Langenhove: “Bewijs dat rellen in Brussel opgezet spel waren door burgemeester”, Close ontkent

Op het filmpje vertelt een politieagent dat het de bedoeling was "zo veel mogelijk arrestaties" te verrichten.
rv Op het filmpje vertelt een politieagent dat het de bedoeling was "zo veel mogelijk arrestaties" te verrichten.
Volgens Dries Van Langenhove, een van de organisatoren achter de ‘Mars tegen Marrakesh’, waren de rellen die gisteren plaatsvonden in Brussel “opgezet spel door de burgemeester” van de stad, Philippe Close (PS). Het zogenaamde “bewijs” daarvoor levert hij via een filmpje waarin een agent zegt dat het de bedoeling is “zo veel mogelijk volk in de bak te steken”. Burgemeester Close zegt dat er enkel hard werd opgetreden tegen amokmakers die agenten aanvielen omdat geweld tegen de politie niet wordt getolereerd.

Van Langenhove postte vannacht een filmpje op Facebook waarin één geanonimiseerde politieagent te zien en te horen is terwijl die aan een aantal betogers uitlegt dat “ze zo veel mogelijk volk in de bak willen”. Later voegt hij er aan toe dat het de burgemeester is die “zo veel mogelijk arrestaties wil”. 

Echt bewijs dat de rellen daarom ook
 “opgezet spel” waren van Close geeft de agent niet. Hij waarschuwt wel dat iedereen die “nat is of vlaggen vast heeft” het risico loopt aan het station opgepakt te worden. Volgens hem wordt er in Brussel “al dertien jaar betoogd en wij mogen niets doen, maar ineens komen jullie en mogen wij kloppen”. “Van mij mogen jullie alles doen, want jullie hebben groot gelijk”, zegt de agent nog.

"Geweld tegen agenten tolereren we niet”

Het kabinet van Brussels burgemeester Close zegt dat de betoging zonder incidenten verliep, tot een aantal deelnemers op het einde van de mars vernielingen begonnen aan te richten en agenten begonnen aan te vallen. “Vanaf het moment dat er agenten werden aangevallen is er beslist kordaat op te treden. Geweld tegen de politie tolereren wij inderdaad niet en er is vanaf dan ook hard opgetreden”, zegt de woordvoerster van de burgemeester. “Het is dus helemaal niet zo dat het vooraf de bedoeling was zo veel mogelijk deelnemers te arresteren. Het is geen wedstrijd, maar van zodra een groep enkel wil verwonden, wordt er opgetreden. Hoe die agent in het filmpje dat interpreteert, is nog iets anders.”

Volgens Close klopt het bovendien niet dat de politie bij andere betogingen niet ingrijpt. “Er wordt 900 keer per jaar in Brussel betoogd en meestal verloopt dat goed. Maar niet altijd. Er is vrijheid van meningsuiting, maar bij geweld tegen politieagenten moet er hardhandig opgetreden worden. Bij de betoging van de gele hesjes vorige week zaterdag werden 450 mensen opgepakt, dus ook dan wordt er hard opgetreden.”

BELGA

“Enkele hooligans”

Van Langenhove ontkende gisteren niet dat er rellen hadden plaatsgevonden, maar volgens hem gebeurde dat “nadat ons werk en het werk van onze vrijwillige stewards al was afgelopen”. Ook Filip Brusselmans, praeses van KVHV Antwerpen en een van de organisatoren van de mars, zei dat “enkele hooligans” met de rellen waren begonnen. “Wij betreuren ten zeerste dat na afloop van onze manifestatie enkele hooligans het in hun hoofd gekregen hebben om amok te maken in Brussel. We distantiëren ons duidelijk van deze incidenten. We hebben altijd opgeroepen tot geweldloos verzet en tot na afloop van onze manifestatie is dat ook gelukt.”

De Mars tegen Marrakesh in Brussel verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar na de speeches aan het Schumanplein escaleerde de sfeer. Betogers gooiden met stenen en hekken. De politie reageerde met traangas en het waterkanon. Uiteindelijk werden 96 personen aangehouden, onder wie 6 gerechtelijk.

Trein gevandaliseerd

Het Brusselse nieuwsmagazine Bruzz.be maakt ook nog melding van een gevandaliseerde trein tussen Brussel en Antwerpen na afloop van de mars. In Brussen-Centraal moesten enkele sporen worden afgesloten. “Het interieur van een trein is zodanig toegetakeld dat de volledige trein bij aankomst in Antwerpen is afgeschaft,” bevestigt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, aan Bruzz. “Dat wil zeggen dat de terugrit moest worden geannuleerd en de trein moest hersteld worden.” De NMBS onderzoekt de zaak. 

Commissie: “Geweld hoort niet thuis in onze samenleving”

“In Europa is het recht om je politieke mening uit te drukken heilig. Maar wanneer je dat recht uitoefent, mag dat nooit ten koste gaan van de veiligheid, de eigendom en de waardigheid van anderen.” Dat zegt de Europese Commissie in een reactie op het geweld na de Mars tegen Marrakesh. Bij de onlusten werd onder meer het Berlaymontgebouw geviseerd, de hoofdzetel van de Commissie aan het Schumanplein. Verschillende manifestanten probeerden ook het gebouw binnen te dringen.

“Geweld en vandalisme horen niet thuis in onze samenleving”, aldus een woordvoerder van de Commissie. Volgens de woordvoerder waren op het ogenblik van de rellen zowat 25 medewerkers van de Commissie aanwezig in het Berlaymont- en het Karel de Grotegebouw. De diensten van de Commissie stonden de hele tijd in contact met de Belgische politie, in wie de Commissie haar vertrouwen uitdrukt om de zaak verder af te handelen.

Lees ook: Onze reporter maakte veel betogingen mee, maar nooit zo grimmig als gisteren: “Zolang ze niet weten dat je voor de krant werkt, zijn ze best aardig”

BELGA418 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Heddebauw

  Ik geloof er geen barst van. Iedereen kan zich vermommen in een agent en dan voorgekauwde uitspraken doen.

 • evelyne dewulf

  plots zou links de ordediensten verdedigen?! maak dat de kat wijs! de rellen begonnen aan het einde van de manifestatie, maw de mars verliep op een vredige manier. tot linkse hooligans (niet onwaarschijnlijk op vraag van burgemeester close, die eerder koste wat kost de optocht wilde tegenhouden) keet begonnen te schoppen. acht dat links gebroed de samenleving te dom om voor de duvel te dansen?! close hoort aan de tand gevoeld te worden in deze zaak; de samenleving betaalt zijn loon

 • Peter Thys

  stem een wet waarbij iedereen die niet herkenbaar is, opgepakt en 14 dagen opgesloten kan worden bij betogingen.Verder wordt nog aan de gezondheid gedacht want wat is er gezonder dan op een winterse dag ongestoord de frisse lucht te kunnen inademen!

 • Remus Bogaert

  Is Dries Vanlangenhove niet de baas van een knokploeg die je kan inhuren als security wanneer je Vlaams politieker bent ?Hij organiseert betogingen maar als het fout gaat is hij niet verantwoordelijk, hoe kan dat nu Rechts en Niet verantwoordelijk zijn ? Misschien is deze brave jongen gewoon de weg kwijt en zoekt hij een job.

 • Paul De Clercq

  Hoog tijd dat die gekleurde burgemeesters hun macht over de politie ontnomen wordt en toegekend wordt aan een prefect die niet politiek gekleurd is,dan zal alles rechtvaardig verlopen