Drie vierde van kersverse mama's heeft last van babyblues

thinkstock
Drie vierde van de vrouwen die net zijn bevallen, heeft last van babyblues, een fenomeen waarbij een vrouw last krijgt van prikkelbaarheid, spontane huilbuien, nervositeit of angst kort na de bevalling als reactie op de hormonale en familiale veranderingen. Dit blijkt uit een recente peiling van de Liberale Mutualiteit bij 1.334 Belgische vrouwen met kinderen jonger dan één jaar.

Babyblues zijn het opvallendst bij het eerste kind. Ongeveer de helft van de vrouwen die aangaven regelmatig last te hebben van spontane huilbuien of prikkelbaarheid, werd voor de eerste keer mama. Bij het krijgen van een tweede kind zou dit aantal nog maar de helft zo groot zijn (23 procent) en bij een derde kind gaf slechts 6 procent dat aan. In de meeste gevallen gaan babyblues ook vanzelf weer over.
Al dan niet succesvol borstvoeding geven blijkt een belangrijke factor voor babyblues. Van de bevraagde moeders gaf 90 procent borstvoeding, en volgens bijna de helft (43 procent) verliep dat niet vlot.

"Een kind krijgen wordt vaak onderschat en geïdealiseerd", aldus één van de hoofdpsychologen van Psy-Go! , dat gespecialiseerd is in de begeleiding van jonge ouders. "Natuurlijk is ouder worden het meest intense en fantastische dat er is, maar de verwachtingen zijn vaak onrealistisch. Er wordt niet alleen een kind geboren, er wordt ook een nieuw gezin geboren."

Nog eens drie vierde gaf aan ondersteuning belangrijk te vinden gedurende die eerste twee weken na de bevalling. Mama's zoeken het vaakst steun bij hun partner (94 procent) maar ook op de vroedvrouw wordt er gerekend (75 procent). Die professionele ondersteuning moet wel goed gedoseerd worden, te veel steun en goede raad van een vroedvrouw werkt volgens de ondervraagden averechts en zorgt net voor een groter onzekerheidsgevoel. Verrassend is dat (schoon)ouders pas op de vierde plaats komen te staan (59 procent) bij de zoektocht naar steun.

De nood aan emotionele steun of psychologische begeleiding blijkt echter toch nog vaak onderschat. "Het zijn extreme en uitzonderlijke verhalen van bijvoorbeeld postnatale depressies die het meest bijblijven, als tegenhanger van het perfecte plaatje of de 'roze wolk'. Feit is dat veel moeders ergens tussenin zitten en er bijgevolg niet altijd voldoende aandacht is voor dergelijke mentale problemen bij jonge mama's.”




14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisa Carpentier

  Dat is niet iets wat je onder controle hebt, ik had dat 17 jaar geleden ook vlak na be bevalling: spontaan beginnen huilen, enz... Wij wisten toen niet wat dat was, en staken het op de zware bevalling. Maar ik deed wel gewoon door met mijn leven hé, niks profiteren van ziekenkas, of wat dan ook, niet in mijn bed liggen de hele dag, gewoon door doen alsof er niets aan de hand was. Wij zijn geen profiteurs hoor. Enkel wie dat zelf meegemaakt heeft, heeft hierover recht om te reageren.

 • magda de munck

  Dat was 30, 40 jaar geleden net hetzelfde, maar toen werden er geen eieren onder gelegd, en 6 weken later ging de jonge moeder terug aan het werk zonder complimenten.

 • Caroline Bex

  De babyblues heeft niets met zwakte of luiheid te maken. Het is een normale reactie op een hormonale terugval waardoor je na de bevalling extra gevoelig bent. Na tien dagen is de hormoonspiegel terug genormaliseerd en is het dipje gedaan! Onwetendheid en gebrek aan empathie maken een mens zielig

 • Monique Van Herck

  Amaai die jonge ouders ik heb gewerkt tot de laatste moment en 3 weken later was ik terug aan het werken luiwammes zijn het nu .

 • Otto-Jan Rongewaard

  Sommige vrouwen hebben na hun bevalling inderdaad last van een ernstige depressie. Anderen missen gewoon de aandacht die ze kregen toen ze in verwachting waren en die na de bevalling vooral naar de baby gaat. Dipje.