Drie verdachten in dossier Maaseikse filière blijven in de cel

PHOTO_NEWS
Drie verdachten in een gerechtelijk onderzoek naar Syriëstrijders en -ronselaars uit Maaseik blijven in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vandaag beslist, zo melden hun advocaten.

De drie, Khalid B., Mohamed Z.en Saïd El A., ontkennen dat ze mensen zouden geronseld hebben voor de gewapende strijd in Syrië of zelf naar Syrië getrokken zouden zijn. Voor de vierde verdachte, Bilal El I., in het dossier is de behandeling uitgesteld naar volgende week dinsdag.

Volgens het federaal parket zouden B. en Z. vanuit een recent opgerichte moskee in Houthalen mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben. El I. zou op de luchthaven van Düsseldorf tegengehouden zijn toen hij op het punt zou gestaan hebben om naar Syrië te reizen terwijl El A. naar Syrië zou getrokken zijn en teruggekeerd zijn. "Onze cliënt ontkent dat", zeggen meesters Nabil Riffi en Abderrahim Lahlali, de advocaten van El A. "Hij heeft enkel een tijdlang in Turkije verbleven en heeft geen voet in Syrië gezet."

Beide advocaten treden ook op voor Mohamed Z. en betwisten dat hij Syrië-strijders zou geronseld hebben. Hetzelfde geldt voor Khalid B.. "Mijn cliënt kent mensen die naar Syrië gegaan zijn en teruggekeerd zijn en heeft contacten met die mensen", zegt meester Dimitri de Béco, advocaat van B.. "Maar hij heeft geen mensen geronseld of gestuurd. Er is geen enkele aanwijzing dat de verschillende verdachten in dit dossier een terroristische groep zouden vormen of deel zouden uitmaken van een dergelijke groep."

De vier verdachten werden op vrijdag 30 januari opgepakt na een gerechtelijk onderzoek dat van start ging in juni 2013, toen twee van hen aan de Belgisch-Nederlandse grens tegengehouden werden in het gezelschap van een andere man, Abdelkader H. Die stond geseind omdat hij in Marokko een levenslange gevangenisstraf had opgelopen.

"Die man heeft een tijd in de cel doorgebracht, maar is intussen weer vrij", zegt meester Lahlali. "Maar bij die controle is een kasticket van een Decathlon-winkel gevonden, voor de aankoop van een paar bergschoenen en een rugzak. Dat was blijkbaar voldoende om alle alarmbellen te laten afgaan bij de politie, die daarin een aanwijzing ziet dat er een vertrek naar Syrië werd voorbereid. Een dergelijk verregaande conclusie op basis van zo'n minieme aanwijzing is te belachelijk voor woorden."

Meesters Riffi en Lahlali vinden het ook niet kunnen dat hun cliënt Mohamed Z. door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel is geplaatst zonder dat de man ooit door de politie werd verhoord. Ze kondigen aan in beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer om zijn aanhouding te verlengen. Ook voor hun tweede cliënt, Saïd El A., gaan ze in beroep. "Hij is niet eens voor de raadkamer kunnen verschijnen omdat hij niet overgebracht kon worden uit de gevangenis van Hasselt", zegt meester Riffi. "We hebben geweigerd hem te vertegenwoordigen, waarop de raadkamer zijn aanhouding bij verstek heeft verlengd."

Ook meester de Béco kondigde aan in beroep te gaan tegen de verlenging van de aanhouding van zijn cliënt.