Drie Syrische vluchtelingen veroordeeld voor binnendringen haven Zeebrugge

epa
De Brugse strafrechter heeft drie Syrische vluchtelingen bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 600 euro voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Een 25-jarige Indiër die zich voor gelijkaardige feiten moest verantwoorden, werd uitgerekend afgelopen nacht opnieuw betrapt in de haven.

De haven van Zeebrugge wordt door vluchtelingen gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voorheen konden indringers enkel voor hun illegaal verblijf in ons land vervolgd worden. Door de nieuwe wetgeving kunnen indringers ook aangehouden worden door de onderzoeksrechter.

In november werden drie Syriërs in de haven van Zeebrugge aangetroffen op een boot met bestemming het Zweedse Göteborg. De vluchtelingen lieten verstek gaan voor hun proces en werden veroordeeld tot zes maanden celstraf en 600 euro boete. Voor vier andere vluchtelingen vorderde het openbaar ministerie vanochtend dezelfde straf.

De 25-jarige Jazz S. uit India werd uitgerekend afgelopen nacht opnieuw geklist in de haven. Hij wordt samen met zijn kompaan opnieuw gedagvaard voor de correctionele rechtbank. In het eerste dossier kent hij op 1 maart zijn straf.

Tenslotte werd een twintiger uit Iran veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel, voor het binnendringen van militair domein. Ahmad T. werd op 22 februari 2016 betrapt in een bunker in het militair kwartier Knapen in Zeebrugge. De beklaagde werd in oktober al tot vijf jaar cel veroordeeld voor mensensmokkel in de buurt van de Stella Maris-kerk in Zeebrugge.