Drie Syriëstrijders riskeren tot 10 jaar cel

Hamsa Nmili tijdens een interview met Rudi Vranckx.
Screenshot VRT NWS Hamsa Nmili tijdens een interview met Rudi Vranckx.
De Brusselse correctionele rechtbank spreekt morgen haar vonnis uit tegen drie Belgische Syrië-strijders. Het drietal maakte deel uit van de eerste golf Belgische jihadisten die naar Syrië reisden en bevindt zich nog steeds in het land. Minstens één van hen, Hamsa Nmili, werd in september 2017 gevangen genomen door Koerdische strijders. Hij gaf in november 2018 nog een interview aan VRT-journalist Rudi Vranckx.

Nmili was één van de Vilvoordse jongeren die onder invloed van Sharia4Belgium radicaliseerde en in juni 2013 naar Syrië vertrok. Daar sloot hij zich aan bij de jihadisten uit Vilvoorde, Brussel en Antwerpen die al in 2012 vertrokken waren. 

De man maakte eerst deel uit van Ansar Al-Sharia, een coalitie van jihadistische milities die Aleppo probeerde te veroveren op het leger van Assad, met als doel de sharia er in te voeren. Al snel liep hij echter over naar IS. In september 2017 werd Hamsa Nmili gevangengenomen door Koerdische strijders, waarna hij in Syrië in de gevangenis belandde.

Het federaal parket vervolgde de man voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en eiste 5 jaar cel tegen hem. Ook een tweede man, Ouhabi Mohssine, riskeert 5 jaar cel.

Tegen de derde IS-strijder eiste het federaal parket echter 10 jaar cel. Het gaat om Azeddine Kbir Bounekoub, die in 2015 tijdens het grote Sharia4Belgium-proces veroordeeld werd tot 15 jaar cel. De Antwerpse correctionele rechtbank was toen van oordeel dat hij in Syrië de rechterhand was van Houssien Elouassaki, de beruchte jihadist uit Vilvoorde die de oorlog niet overleefde.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Het zijn oorlogsmisdadigers van de ergste soort OMDAT ze in vredestijd een keuze hebben gemaakt die ze helemaal niet moesten maken in een land waar alle kansen zijn.

 • Noël Abbeel

  Het is nog moeilijk te begrijpen of worden sommige rechters gemanipuleerd zodanig dat ze onder druk te lage straffen geven ...deze rechters eens screenen zou mischien beter zijn

 • Benny Winters

  Het woord "riskeren" is hier teveel aan.

 • Maria Vissers Cools

  10 jaar vakantie met behoud van telefoon lekker eten en uitstapjes dit laatste wel met enkelband. In Syrië wacht de doodstraf, hier vakantie , de wereld op zijn kop

 • Ronald Beintema

  Deze gruwelijke oorlogsmisdadigers worden ook nog in de watten gelegd ook.....Europa is het paradijs voor dit tuig!!! Eigen volk staat op plaats twee.....