Drie op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend

anp
Meer dan dertig procent van de algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België is verlieslatend. Dat blijkt uit een financiële studie van Belfius bij 88 ziekenhuizen, of 97 procent van het totaal. Twaalf ziekenhuizen kampen met een ontoereikende cash flow.

Het courant resultaat van de algemene ziekenhuizen komt in 2016 uit op 94 miljoen euro. Dat is een daling met 19 miljoen euro of 17,2 procent ten opzichte van 2015. "Een klein bedrag is dus nog kleiner geworden", klinkt het bij Belfius. Want het courant resultaat blijft relatief gezien onder de grens van 1 procent van de omzet (0,7 pct), wat volgens Belfius de kwetsbaarheid van de instellingen bevestigt.

Personeelskosten stijgen sneller dan omzet

De omzet steeg met 2,3 procent tot 13,7 miljard euro, vooral door de evolutie van de farmaceutische producten (+4,0 pct) en de forfaits (+5,0 pct), terwijl het budget van de financiële middelen en de erelonen, de twee belangrijkste omzetcomponenten, met respectievelijk amper 2,2 procent en 1,7 procent gestegen zijn. De personeelskosten stegen met 2,7 procent sterker dan de omzet.

Het aantal opnames is lichtjes gestegen (+1,2 procent), terwijl het aantal gerealiseerde ligdagen een lichte terugval (-0,5 pct) vertoont. De chirurgische daghospitalisatie zet haar opmars voort.

De vermindering en de omschakeling van de erkende bedden houdt aan. Tussen 2014 en 2016 werden 617 erkende bedden of 1,6 pct geschrapt. Het aantal chirurgiebedden ging er fors op achteruit, maar er kwamen dan weer bedden bij in de diensten geriatrie en revalidatie.

Grote uitdagingen

Belfius waarschuwt dat de ziekenhuissector vanaf dit jaar in toenemende mate te maken zal krijgen met grote uitdagingen. "Naast de ontwikkelingen op maatschappelijk vlak zal de ziekenhuissector succesvol het hoofd moeten bieden aan de implementatie van hervormingen die ingevoerd werden door het federale niveau en het regionale niveau, en dat alles binnen een strak budgettair kader", klinkt het.

"Pervers financieringssysteem"

De ziekenhuissector hekelt woensdag dat het financieringssysteem pervers is. "De inzet van verplegend personeel is structureel deficitair. Met medisch-technische diensten, zoals het afnemen CT-scans, kunnen we dit wat goedmaken. Maar we moeten dus marge maken op zaken die niet met de fundamentele bedrijfsvoering te maken hebben", zegt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Woeffie

  Nochtans de dokters vragen genoeg , prijzen van 24,80 euro tot 49 euro en zelfs een paar die het lef hebben om 62 euro te vragen voor een gewoon dokters bezoek , en de teleurstelling komt als je uw ziekte briefje afgeeft aan de ziekenbond ,krijg je dan 12 euro terug ,waar is de rest dan gebleven ???.

 • roland peeters

  Blijven de betalingen van het OCMW aan het ziekenhuis achter ??

 • Joske Martens

  Welke prijs vragen ze voor de kamer voor een nacht. In de 5 sterrenhotel krijgt men er een butler bij!

 • Dan Midden

  Er zijn nog teveel dorpjes die denken dat ze ook een ziekenhuis moeten hebben waar men terecht kan voor de meest complexe behandelingen of zelfs 2, eentje per zuil! Belgie telt meer dan 70 000 ziekenhuisbedden dus sanering is dringend gewenst, ook al verdient dan beweging.net een paar miljard minder, ze hebben dit niet nodig want hebben bespaard op arcofactuur!

 • Peter Buyck

  Secundo: hoe duur is het niet om voor consultatie voet bij de orthopedist nog eens twee podologen te laten meekijken... die niet gefactureerd worden. Sterker nog het ziekenfonds houdt een fooi in voor het verwijsbriefje waarmee ze geld aftroggelen van de ziekteverzekering (en alles perfect legaal zegt de ziekteverzekering). In fine: consultatie huisarts + consultatie orthopedie + fooi voor huisarts