Drie ontsnappingen in week tijd uit gevangenis Ruiselede: “Twee gedetineerden terug opgepakt”

De gevangenis van Ruiselede
VTM NIEUWS De gevangenis van Ruiselede
Uit de gevangenis van Ruiselede zijn in amper een week tijd drie gevangenen ontsnapt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Twee van de drie gedetineerden zijn inmiddels weer terecht: de mannen konden vanochtend opgepakt worden in Rotterdam. Burgemeester Greet De Roo (RKD) van Ruiselede is verbaasd over de aandacht die aan de ontsnapping wordt besteed. “Er is geen reden tot ongerustheid.”

Afgelopen vrijdag vluchtten twee gedetineerden nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Dinsdag wist een ­derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex. Eén van hen is Sven Buysschaert (37), die door het assisenhof werd veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een gewelddadige diefstal met dodelijke afloop.

Twee van de drie ontsnapte gevangenen konden vanochtend terug opgepakt worden in Rotterdam, bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het gaat om Buysschaert en zijn kompaan, weet Het Nieuwsblad. De mannen lag in een park te slapen in een tent. Het parket heeft de procedure met het oog op hun overlevering al in gang gezet. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer ze effectief naar een Belgische gevangenis kunnen worden overgebracht.

Sinds begin dit jaar zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld in de gevangenis van Ruiselede, die erom bekendstaat een open regime te hanteren. In 2017 was er nog geen enkele ontsnapping. "De gedetineerden staan allemaal op een zucht van hun ­vrijlating en worden voorbereid op hun re-integratie. Ze worden erop geselecteerd geen gevaar te zijn voor de samenleving", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen.

Het is niet duidelijk wat de motieven waren van de twee gedetineerden die vrijdag op een gewelddadige manier ontsnapten. “Het gebruik van geweld om te kunnen ontsnappen is namelijk overbodig in een open instelling”, aldus Van De Vijver. 
De betrokken cipier werd na het incident opgevangen door de lokale directie.

Strenger regime

Burgemeester Greet De Roo (RKD) is verbaasd over de media-aandacht die aan de ontsnapping wordt besteed. “Het gebeurt soms nog dat iemand niet terugkomt. Het is een halfopen gevangenis, bedoeld voor gedetineerden die aan het einde van hun straf zijn. De ontsnapte gevangenen zullen hier echter niets mee winnen, wel integendeel.”

Zo klinkt het ook bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. “Ik kan enkel bevestigen dat er drie gevangenen zijn ontsnapt uit Ruiselede”, zegt Céline D’havé van het parket. “De drie staan nu nationaal geseind. Het gebeurt soms nog dat gevangenen ontsnappen uit een halfopen regime, of na een penitentiair verlof in een gesloten systeem bijvoorbeeld niet meer terugkomen.”

Het open regime in Ruiselede kan als gunst worden toegekend aan bepaalde gedetineerden. “Ontsnappen is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken is dat wel, net als hulp verlenen aan een ontsnapte gevangene”, aldus nog D’havé. “Wanneer ze terugkeren, zullen ze waarschijnlijk in een strenger regime belanden.”
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Ze zaten er niet graag. Wel raar want als ge sommigen moet geloven zijn dat luxueuze 5 sterren hotels.

 • Johan Billiet

  Maar goed dat de Nederlandse Rijkspolitie het "werk" van Belgische justitie er nog eens bij doet...geeft me toch een veilig(er) gevoel...

 • Cor Dierckx

  Patrick Lagae als een arbeider op een fabriek faalt draagt de verantwoordelijke de gevolgen.

 • Rody Franks

  Volgens mij is dat een verbeteringsgesticht, geen gevangenis...

 • Marc Gabriels

  Ja zoals eerder gezegd : het is moeilijker in een Belgische gevangenis binnen te geraken dan er uit !