Drie mensensmokkelaars opgepakt langs E40

(Archieffoto)
BELGA (Archieffoto)
In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie op de snelwegparking in Mannekensvere opnieuw drie vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Eerder dit jaar werden op de parkings langs de E40 al 29 mensensmokkelaars ingerekend.

Verschillende politiediensten namen deel aan de gecoördineerde actie. De politie kwam tussen toen drie mannen een groep vluchtelingen op een vrachtwagen probeerden te verstoppen. Twee verdachten werden onmiddellijk ingerekend, de derde werd aangetroffen met behulp van een speurhond. Het gaat om een Irakees, een Egyptenaar en een Fransman. Een aantal vluchtelingen sloeg door de velden op de vlucht.

De West-Vlaamse parkings langs de E40 zijn het geliefkoosde werkterrein van verschillende smokkelbendes. Illegalen afkomstig uit vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk worden er op vrachtwagens richting Calais verstopt. In totaal werden in 2014 al 29 verdachten ingerekend op de parkings. 28 mensensmokkelaars liepen effectieve celstraffen op. De leider van een Koerdische smokkelbende werd tot acht jaar cel veroordeeld. Door de problematiek is de snelwegparking in Westkerke sinds juni afgesloten.

De drie verdachten zullen voor de onderzoeksrechter geleid worden. Die zal beslissen over hun aanhouding.