Drie kleuterjuffen vrijgesproken van belaging: “Geen bewijs dat ze collega bewust wilden pesten”

Meester Geert Suy met zijn vrijgesproken cliënten.
Marc Baert Meester Geert Suy met zijn vrijgesproken cliënten.
Drie kleuterjuffen van een gemeentelijke basisschool in Asse zijn door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken van belaging. De drie werden vervolgd omdat ze een collega twee jaar lang het leven zuur zouden gemaakt hebben, maar volgens de rechtbank is niet bewezen dat ze de vrouw bewust wilden pesten. Wel was er volgens de rechtbank een aanslepend conflict tussen de kleuterjuffen en was de directie daar allesbehalve adequaat in tussengekomen. 

De vier kleuterjuffen waren aan het werk op de gemeentelijke kleuterschool in Relegem, deelgemeente van Asse en tussen augustus 2006 en december 2008 zou de verhouding tussen hen stevig uit de hand gelopen zijn. Zo zou het slachtoffer systematisch uitgesloten zijn, zou ze met haar klas niet mee mogen gaan zijn op schooluitstap en zou ze door haar collega's publiekelijk uitgescholden zijn op de begrafenis van een andere leerkracht.

Volgens de rechtbank waren er inderdaad strubbelingen geweest tussen de kleuterjuffen, maar was niet bewezen dat het drietal de rust van hun collega opzettelijk en bewust hadden verstoord. Wel was er duidelijk een verschil in visie tussen de kleuterjuffen en hun collega, wat aanleiding gaf tot een lang aanslepend conflict. 

Zowel het drietal als de andere juf waren herhaaldelijk naar hun directe gestapt met de dringende vraag om het conflict op te lossen, maar die directie had evenveel keer nagelaten tussen te komen. De directie had pas de preventieadviseur ingeschakeld om te bemiddelen toen het conflict al totaal verziekt was, stelde de rechtbank vast. 

De drie kleuterjuffen die terecht stonden, werden dan ook vrijgesproken. De gemeente Asse was mee gedagvaard als burgerrechtelijk aansprakelijke partij maar moet dus ook geen schadevergoeding betalen. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Van Brempt

  Vreemd dat directie niet gedagvaard werd. Volgens het artikel heeft deze wel degelijk nagelaten, ondanks meerdere signalen van beide partijen, in te grijpen en een oplossing aan te bieden. Niet voor het eerst dat we dit horen van schooldirectie.

 • Alex Houb

  goe voorbeeld gegeven voor de jeugd, ga maar ens bij zulke "leerkrachten" klagen volgende keer als je minderjarigen ziet pesten, de juf heeft potverdikke het voorbeeld gegeven!

 • maud hallett

  De directie is hier schuldig, schandalig dat zij niet tussenkwam

 • Pier Langemans

  Wat een bende kleuters...

 • Marc Spandel

  Ik kan bewijzen dat mijn collegae bij de NMBS mij bewust gepest hebben en 15 jaar, nadat ze me hebben buiten gepest, nóg steeds proberen om mij tepesten. Niet zo lang geleden hebben ze een pest-filmpje op Youtube geplaatst en ik heb het gedownload zodat ze, als het te warm wordt onder hun voeten, het gerust mogen verwijderen. Ik heb het bewijs van 'bewust' pesten nu zélf in handen. :)