Drie jaar na aanslagen in ons land: dure software om terroristen op te sporen werkt niet

belga
Drie jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel werkt de speciale software die de regering een paar maanden na de aanslagen heeft aangekocht om terroristen op het internet op te sporen nog altijd niet. De software heeft 22 miljoen euro gekost. Dat heeft VTM Nieuws ontdekt.

Terroristen gebruiken vaak internet en sociale media om te communiceren en zelfs hun daden aan te kondigen. Daarom besliste onze regering na de aanslagen in Maalbeek en Zaventem om speciale software aan te kopen. Een super-zoekrobot die verdachte inhoud snel en automatisch kan opsporen. Maar bijna 3 jaar later, werkt het systeem nog altijd niet.

Nu sporen de politie, Defensie en Staatsveiligheid het internet nog handmatig af. Na rondvraag blijkt dat ook zij nog niet over het systeem beschikken.

De zoekrobot heeft 22 miljoen euro gekost maar de afgelopen drie jaar heeft hij nog geen enkele verdachte helpen oppakken.

Het Nederlandse bedrijf Bavak dat de software mee heeft ontwikkeld, wou vandaag niet reageren.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Maakt niet uit, vele trajectcontroles werken ook nog niet, de real-time-gegevens van de Lijn zijn ook een lachertje, in Tax-on-Web zitten ook alle jaren fouten, Astrid werkt voor geen meter, de digitale (snelheid)borden zijn een grap, de luchtkwaliteit-app slaagt er een slag in, ons digitaal paspoort is te hacken, de kilometerheffing voor vrachtwagens is soms de weg kwijt, Vlaanderen's zonnekaart-is-uw-dak-geschikt zegt "Oeps, er ging iets fout",...

 • michel vandenhove

  hier in dit land werkt niets en van die 3 miljoen zal er wel 2 miljoen aan de vingers van de besteller zijn blijven kleven !!!!!

 • Georges Vande Velde

  Geld genoeg voor de graaiers en hun antourage maar voor de mensen,volksgezondheid,pensioenen enz.. moet er eerst op straat gekomen worden voor 1% verhoging met een economisch verlies van tientallen miljoenen ! Wie kan rekenen ? Zeker niet de politici en in het bijzonder niet de minister van “financiën”. Wel de goede huisvader/vrouw ,mense wordt toch wakker er zijn binnenkort “verplichte” verkiezingen wel het is het moment !

 • Derek Beuckelaers

  Hallucinant, 22 miljoen spenderen aan software die nadien min. 3 j nog moet "getest" worden om er bijna zeker van te zijn dat ze naar de vooropgestelde verwachtingen zal werken. En dan trachten ze dat nog als normaal te verkopen. Wie neemt zulke ondoordachte beslissingen? De software lobby echter, die werkt wel naar behoren, die hebben hun targets gehaald.

 • Freddy Van de Velde

  Pff, wat is 22 miljoen voor ons land . Wij zijn toch gewoon om het geld door vensters en deuren te smijten