Drie jaar cel voor tandarts die ziekenfonds oplichtte

UNKNOWN

De correctionele rechtbank van Verviers heeft Éric Nisol, een 48-jarige tandarts uit Pepinster, veroordeeld tot een effectieve celstraf van drie jaar. Hij stelde tussen september 2006 en juni 2009 valse gezondheidsattesten op die hem toelieten het ziekenfonds op te lichten voor een bedrag van ongeveer 850.000 euro.
 
Solidariteit
De rechtbank wees op het belang van de geleden schade, maar ook op de ondermijning van de sociale zekerheid en meer bepaald het systeem van solidariteit in de gezondheidszorg.
 
De verdachte, die fiscale problemen had, begon zijn zwendel met het uitschrijven van gezondheidsprestaties op naam van een niet-bestaande Vervierse tandartsenpraktijk. Hij maakte ook valse attesten voor verzekeraars.
 
Later nam hij de diensten van een 62-jarige Duitse tandarts erbij, die voor de plaatsing van zijn handtekening en het opmaken van een valse samenwerkingsovereenkomst een bedrag van 30.000 euro ontving.
 
Verbeurdverklaring
Nisol werd vrijgesproken voor de insolvabiliteitsverklaring van twee onroerende goederen. Naast zijn veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf werd hem ook een verbeurdverklaring voor een equivalent van 648.800 euro opgelegd. Zo wordt het mogelijk om de opgelichte mutualiteiten terug te betalen. (belga/sam)