Drie jaar cel gevorderd voor kraker vakantiewoningen: "Heb geen andere keuze door mijn strafblad"

ANP XTRA
Het openbaar ministerie heeft drie jaar cel gevorderd voor een 41-jarige man die regelmatig vakantiehuisjes in Zoersel en Schilde had gekraakt. Hij stal ook minstens negen fietsen, die hij verder verkocht. "Ik heb geen andere keuze. Door mijn strafblad krijg ik op de arbeidsmarkt geen kans", zei Tom L.

De beklaagde heeft inderdaad al heel wat veroordelingen verzameld, waaronder vijf jaar cel voor een diefstal met geweld. De procureur noemde hem "onverbeterlijk", omdat hij na iedere veroordeling weer nieuwe feiten pleegt. "Het houdt gewoon niet op bij hem. Hij wil zijn leven simpelweg niet beteren."

Tom L. moest zich vrijdag verantwoorden voor een reeks inbraken in vakantiewoningen in Zoersel en Schilde. Hij trok samen met zijn toenmalige vriendin in de huisjes in, maakte gebruik van het water en de elektriciteit en richtte een ravage aan. Ze lieten niet alleen rommel achter, maar ook drugsattributen, hondenhaar en (menselijke) uitwerpselen.

Drie diploma's

De beklaagde werd meermaals (bijna) betrapt, maar koos dan gewoon een ander vakantiehuisje uit. Soms keerde hij zelfs terug naar eentje dat hij al eerder gekraakt had. Ook een kort verblijf in de gevangenis bracht hem niet tot inzicht, want vrijwel meteen na zijn vrijlating brak hij opnieuw in een vakantiewoning in. Na zijn vertrek trof de eigenaar een attest van gevangenschap aan op naam van de beklaagde, alsook opengeknipte fietssloten.

Tom L. had net een veroordeling opgelopen voor achttien fietsdiefstallen, maar dat had duidelijk geen indruk gemaakt, want hij was gewoon blijven doorgaan met stelen. Hij had de fietsen voor 40 à 50 euro verkocht.

De beklaagde tilde er zwaar aan dat de procureur hem "onverbeterlijk" had genoemd. "Ik heb drie diploma's, maar ik kan mijn strafblad niet veranderen en daardoor krijg ik bij bedrijven geen kans. Ik ben niet onverbeterlijk. Ik heb gewoon geld nodig om mijn kinderen eten te geven."

Vonnis op 2 november.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Caroline Bex

  Zoek eerst werk en maak dan kinderen... Of beter nog, blijf van de drugs en pleeg geen misdrijven. Nu de kindjes aanhalen als reden om te stelen is degoutant!

 • Yves Van Rossem

  Kraken ? Inbreken zul je bedoelen ...

 • FRANS DE ROUCK

  Klopt dat die dat niet moet doen. Maar een dronken chauffeur die een kind doodrijdt komt ervan af met minder dan 5 jaar. Knotsgekke situatie. De gevangenissen zitten al overvol hopelijk dan met degenen die het werkelijk verdienen . Maar voor een kruimeldiefstal of kraak vakantiehuisjes dergelijke straffen.

 • Roy Cooks

  Zeer, zeer merkwaardig.... nagenoeg steeds wordt er een straf van 3 jaar uitgesproken, een termijn die men dank zij pater Geens in de meeste gevallen toch nooit moet gaan zitten.