Drie gevonden Belgische soldaten WOI alsnog geïdentificeerd met uniek DNA-onderzoek

War Heritage Institute
DNA-onderzoek heeft officieel tot de identiteit geleid van drie soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog nabij Diksmuide. De identiteit en het programma rond het herbegraving werden vandaag bekendgemaakt in De Panne, waar ze een laatste rustplaats krijgen. Voor een vierde soldaat bleek identificatie onmogelijk.

De vier soldaten werden in juni 2016 opgegraven tijdens een archeologisch bodemonderzoek in het kader van een nieuwe verkaveling. Al snel bleek het om één Fransman te gaan, die inmiddels begraven is op de begraafplaats van Saint-Charles de Potyze in Ieper, en drie Belgen.

Het bleken soldaten van het 12de linieregiment, dankzij de vondst van uniformknopen. Ze moeten gesneuveld zijn tussen 16 oktober en 10 november 1914. Uit onderzoek kwamen drie namen naar boven, die van Petrus Pintens (Mortsel/Hoboken), Gerard Joseph Dethier (Villers L’Evêque, Luik) en Félix Jacquet (Luik). Pintens en Dethier konden geïdentificeerd worden aan de hand van DNA van familieleden. Door deductie kon ook Félix Jacquet geïdentificeerd worden. 

Het DNA-onderzoek is een primeur. De soldaten worden op 1 juli begraven door de gemeente De Panne en het War Heritage Institute op de Belgische Militaire Begraafplaats in De Panne. Het zal dan exact 100 jaar geleden zijn dat de begraafplaats werd ingewijd. 

Twee jaar terug werden de restanten van de drie Belgische militairen en één Franse fuselier gevonden bij graafwerken voor een woonproject in de Tuinwijk in Diksmuide.
Foto Steen Twee jaar terug werden de restanten van de drie Belgische militairen en één Franse fuselier gevonden bij graafwerken voor een woonproject in de Tuinwijk in Diksmuide.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Geert Tamsyn, dat kan allemaal wel mooi zijn in percentages, maar daar gaat het niet over: het gaat over aantallen. Ik ken genoeg aantoonbare verhalen van de Franstalige elite die Vlaamse jongens als kanonnenvlees hebben behandeld. Dit is iets wat *nooit* vergeten mag worden.

 • Wim Goedhuys

  En dat allemaal voor koning en keizer.

 • Geert Tamsyn

  Geert Van de Moortele, de cijfers spreken uw dooddoener tegen: in WO I sneuvelden bij de Belgen 10 % van de soldaten , 13 % van de onderofficieren en 17 % van de officieren.

 • Geert Van de Moortele

  Gewone Belgen en dus niet van adel.Die zaten toe te kijken op velige afstand.

 • Jean West

  Als die mannen nu moesten kunnen terugkomen en de huidige situatie zien ze zouden zich afvragen voor wat zijn wij gesneuveld.