Drie cipiers opgepakt in onderzoek naar mishandeling van gedetineerden

PHOTO_NEWS
Drie cipiers van de gevangenis van Vorst zijn vandaag opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter omdat ze gedetineerden zouden mishandeld hebben. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door gerechtelijke bronnen. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar.

Het Brusselse parket voerde al een tijd een gerechtelijk onderzoek naar een groep van een vijftal cipiers. Die doen al enkele jaren dienst in de D-vleugel van de gevangenis en zouden de bijnaam 'SS'ers' dragen, een bijnaam die ze zouden verdiend hebben door hun gedrag ten opzichte van de gedetineerden.

De cipiers zouden er een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, vernederen en provoceren

Isoleercel

De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, vernederen en provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

Het gerechtelijk onderzoek naar de cipiers begon nadat verschillende gedetineerden klachten hadden neergelegd over feiten van zwaar en herhaaldelijk geweld. Eind december 2014 werd een onderzoeksrechter gelast om feiten van slagen en verwondingen met voorbedachtheid en met arbeidsongeschiktheid tot gevolg te onderzoeken. Parallel daaraan werden sinds eind december 2014 tot zeer recent verschillende dossiers geopend op het parket.

Vierde verdachte

In de voorbije maanden werden al verschillende cipiers verhoord. Vandaag viel het gerecht dan binnen bij drie verdachten, drie mannelijke cipiers, en hield huiszoekingen in hun woningen. Het drietal werd ook van zijn vrijheid beroofd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Volgens La Dernière Heure hoopten de speurders ook een vierde verdachte, een vrouw, op te pakken, maar zou die momenteel in het buitenland verblijven.