Drie Brusselse agenten voor rechter wegens racistisch geweld

BELGA
Het Brusselse parket-generaal heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) gevraagd om drie agenten van de politiezone Brussel Zuid door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De drie zouden zich bij een tussenkomst in augustus 2009 te buiten zijn gegaan aan geweld tegenover drie arrestanten. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door één van de advocaten in het dossier.

De drie politieagenten, uit de zone Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst, waren op 28 augustus 2009 tussenbeide moeten komen bij een opstootje in Sint-Gillis. Ambulanciers probeerden toen een vrouw die onwel geworden was, te reanimeren, maar drie mannen probeerden dat te verhinderen. De ambulanciers wilden immers een elektrische hartmassage toepassen, maar moesten de vrouw daarvoor half uitkleden, wat volgens de drie mannen niet mocht tijdens de ramadan. De politie pakte hen op en volgens het drietal werden ze daarop zowel in de politiewagen als in het commissariaat in elkaar geslagen. De agenten zouden zelfs op hun rug gesprongen zijn.

Raadkamer
Het drietal stelde zich burgerlijke partij tegen tien agenten van de zone Brussel Zuid, maar het parket wil er slechts drie voor de rechtbank vervolgen. Alle tien de agenten werden al door de raadkamer buiten vervolging gesteld, maar daartegen werd beroep aangetekend. Voor de KI vroeg het parket-generaal opnieuw de buitenvervolgingstelling voor zeven agenten en de doorverwijzing voor drie agenten.

De beslissing van de KI valt op 5 juni.