Drie brandjes in Sint-Gillis, Anderlecht en Molenbeek

(archieffoto)
UNKNOWN (archieffoto)
De voorbije nacht hebben er zich in de Brusselse gemeenten Sint-Gillis, Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek drie brandstichtingen voorgedaan. Daarbij werden twee wagens en de toegangsdeur van een synagoge in brand gestoken. Buurtbewoners konden het brandje aan de synagoge blussen, maar de twee wagens brandden uit. Dat meldt het Brusselse parket.

Het eerste incident deed zich in de Fontainasstraat in Sint-Gillis voor. Daar werd rond 21.30 uur een wagen in brand gestoken met een molotovcocktail. Getuigen spraken over een groepje jongeren dat voor de brandstichting verantwoordelijk zou zijn, maar die konden niet meer teruggevonden worden.
 
Beperkte schade
Een kwartier later, rond 21.45 uur, werd er dan brand gesticht aan de deur van een synagoge in de Kliniekstraat in Anderlecht. Ook daar gebeurde dat met een molotovcocktail. Buurtbewoners konden het brandje blussen zodat de schade beperkt bleef. Volgens diezelfde buurtbewoners was opnieuw een groepje jongeren verantwoordelijk. Die hadden al een hele tijd heisa gemaakt in de straat en enkele vuilnisbakken in brand gestoken, zonder dat iemand het nodig vond de politie te verwittigen.
 
Geen spoor van de daders
Het laatste incident vond rond 0.25 uur plaats, in de Liverpoolstraat in Anderlecht. Daar werd een auto in brand gestoken met brandversnellers. Van de daders is geen spoor.

Stenen
Gisteren nog heeft de politie een 18-jarige jongeman moeten oppakken omdat die amok kwam maken toen de politie een groepje jongeren wou controleren. Die jongeren, ongeveer 12 jaar oud, waren stenen aan het verzamelen. De 18-jarige is ter beschikking gesteld van het Brusselse parket.

Agenten beledigen
Het incident gebeurde rond 17.00 uur, toen een politiepatrouille op het Jacques Francplein een groepje jongeren van ongeveer twaalf jaar oud opmerkte die hun gezichten hadden verborgen achter sjaals en stenen aan het verzamelen waren. Toen de agenten de jongeren wilden controleren, stoven die uiteen. De agenten konden nog drie van hen oppakken op het Betlehemplein, maar daar vond de 18-jarige Yassin T. het nodig tussenbeide te komen en de agenten te beledigen. Daarop werd de jongeman opgepakt. 
 
Op het commissariaat bood de jongeman zijn verontschuldigingen aan en zei hij dat hij enkel had willen tussenbeide komen omdat zijn broertje bij de gecontroleerde jongeren was. Ondanks zijn excuses besloot de politie hem ter beschikking te stellen van het parket voor weerspannigheid. (belga/ddh)