Dreigingsniveau voor Brussel naar vier: "Vermijd winkelstraten, stations"

Het leger is ook aanwezig op de Anspachlaan in het hartje van Brussel.
Jan Aelberts Het leger is ook aanwezig op de Anspachlaan in het hartje van Brussel.
Het dreigingsniveau voor het Brussels gewest wordt opgetrokken naar vier, het hoogst mogelijk niveau. Dat heeft het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vannacht meegedeeld. Niveau vier betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" is.

De verhoging van het dreigingsniveau voor het hoofdstedelijk gewest komt er na een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD. Voor de rest van België blijft wel niveau 3 van kracht.

Het crisiscentrum roept de bevolking op om zeker in het Brussels gewest plaatsen te vermijden waar veel mensen samenkomen, zoals concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, openbaar vervoer en drukke winkelstraten. Verder wordt ook gevraagd om de veiligheidscontroles te respecteren en om geen geruchten te verspreiden.

Permanente opvolging
Voorlopig wenst het crisiscentrum geen verder informatie te geven "om de gerechtelijke onderzoeken niet in het gedrang te brengen". Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum, zegt ook niet te kunnen meedelen hoe lang niveau vier gehanteerd zal worden. "De situatie wordt sowieso permanent opgevolgd. Dit kan dus elk moment weer herbekeken worden als er nieuwe elementen zijn."
De regering zal later vanochtend communiceren.

De laatste keer dat niveau 4 (plaatselijk) van kracht was in ons land was na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, op 24 mei vorig jaar.