Dreigingsniveau blijft onveranderd in ons land

BELGA
Het Belgische dreigingsniveau blijft momenteel onveranderd. Er zijn geen aanwijzingen dat er in ons land iets te gebeuren staat, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon na aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. Op de Belgische sites van het in Frankrijk geviseerde bedrijf is de politie wel extra waakzaam.

Ocad, het coördinatieorgaan voor het dreigingsniveau, heeft vrijdag een eerste analyse gemaakt na de aanslag op een gasfabriek nabij Lyon. Er blijkt geen enkele aanwijzing te zijn van dreigende aanslagen in ons land, bevestigt men op het kabinet-Jambon.

Niettemin worden bedrijven in de gassector opgeroepen om extra waakzaamheid aan de dag te leggen en de veiligheidsvoorschriften strikt toe te passen. De waarschuwing werd hen ook gestuurd via het 'early warning system' dat voor de sector is opgezet.

Op de Belgische sites van Air Products, het bedrijf dat in Frankrijk geviseerd werd, heeft Binnenlandse Zaken extra patrouilles en waakzaamheid gevraagd van de lokale politie. Het gaat om sites in Vilvoorde, Gent en Sombreffe.

In de Wetstraat zit intussen het Strategisch Comité van Inlichtingen en Veiligheid bijeen, samengesteld uit experten van de velligheids- en inlichtingendiensten en de veiligheidsadviseur van de premier. Ook het comité maakt een stand van zaken op van de veiligheidstoestand en geeft de premier na afloop de analyse mee.