Dour: verhoogde waakzaamheid voor seksuele intimidatie en agressie

photo_news
Dour Festival verhoogt de waakzaamheid voor seksuele intimidatie of seksueel geweld. Dat schrijft De Standaard. De maatregelen komen er nadat het Zweedse muziekfestival Bråvalla aankondigde ermee te stoppen. Het werd de afgelopen twee jaar geteisterd door verschillende klachten van aanrandingen.

Het festival van Dour is vandaag van start gegaan en ook verschillende Vlamingen trekken dan naar Wallonië voor het vijfdaagse festival. De organisatie zal dit jaar extra waakzaam zijn voor seksuele intimidatie of seksuele agressie. "Wat er gebeurd is in Zweden is voor ons een signaal om extra oplettend te zijn", vertelt communicatieverantwoordelijke David Salomonowicz.

De organisatie heeft naar eigen zeggen nog nooit een officiële klacht ontvangen. "Wat niet wil zeggen dat we het probleem niet erkennen en er niet tegen optreden, zegt Salomonowicz. Volgens hem worden er al jaren maatregelen genomen om de veiligheid van de festivalgangers te garanderen. "Die gaan we nu verder aanscherpen."

Geschrokken van de omvang

Op het muziekfestival in Zweden werden vijf vrouwen verkracht en vele andere vrouwen werden lastig gevallen. De organisatie van Bråvalla besloot dan ook om het festival in 2018 niet te laten doorgaan.

Bij Dour zijn ze heel hard geschrokken van de omvang van de agressie op het Zweedse muziekfestival. Ze hebben dan ook aan alle medewerkers gevraagd om extra waakzaam te zijn. Dour werkt samen met vzw's zoals Seks en Co en Modus Vivendi, die al jarenlang bezig zijn met deze problematiek.

Al beseft de organisatie dat de klachten hun niet echt bereiken. "Sommige vrouwen willen of durven geen klacht neer te leggen, of stappen meteen met hun klacht naar de politie." Zowel de politie als het Rode Kruis zijn ook aanwezig op Dour.