Douane wil artificiële intelligentie gebruiken tegen drugs in Antwerpse haven

Belga
De douane laat bestuderen of ze artificiële intelligentie kan inzetten in de strijd tegen drugs in de Antwerpse haven. Dat meldt de FOD Financiën. Uiteindelijke doel is om álle containers te screenen zonder zware hinder.

Het onderzoek naar de nieuwe detectietechnologieën voor het scannen van containers bestaat in een eerste fase uit een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door het Leuvense onderzoekscentrum Imec en de Universiteit Antwerpen (UA). Het project krijgt de steun van de Europese Commissie. Tegen midden april 2019 worden de resultaten van de haalbaarheidsstudie verwacht.

"Het hoofddoel van deze studie is nagaan of het technologisch mogelijk is om alle inkomende en uitgaande containers in de haven van Antwerpen te scannen zonder of met minimale vertraging van de logistieke keten. Daarbij zou de analyse van de massale hoeveelheid scanbeelden volautomatisch via artificiële intelligentie gebeuren", zegt de FOD Financiën. "Het consortium bestudeert eveneens de mogelijke impact van de implementatie op de haven en haar stakeholders."

De hoeveelheid cocaïne die de douane jaarlijks in beslag neemt in de haven van Antwerpen, is nagenoeg vertienvoudigd op vijf jaar tijd, van 4,7 ton in 2013 tot 41,2 ton in 2017. "Deze tendens zet zich ook in 2018 voort", luidt het. "Tot november van dit jaar werd al 38,6 ton cocaïne in beslag genomen.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Zorg dat niks op scholen te vinden is /gebruik verminderen Als niemand gebruikt is geen nood !

 • rudolf jacobs

  zaakje toch zo opgelost waar een wil is,is een weg,maak nog een wet bij,maak de kapitein verantwoordelijk en maak een wet ieder schip dat in de havens gevat wordt ,met drugs aan boord schip aan de ketting ,en eigendom van de staat,geen langdurige processen nodig, dan wil ik nog wel eens zien hoeveel drugs er langs die kant nog gaan binnenkomen,maar dat wisten de heren en dames politici ook reeds en daarom wordt er over gezwegen

 • jan Vanden Blarenboom

  Is "groen" hiermee wel akkoord ?

 • Gerard Braeckmans

  Dit heeft niets met privacy te maken, Norbert Corten. Dit zijn goederen die aangegeven zijn (of toch zouden moet zijn) op de vrachtbrief van het schip en de douanepapieren.

 • Jan Mulders

  Misschien kunnen we in de plaats een migratiestop invoeren en diegenen die hier al zijn en drugs dealen aanpakken. Dan is de helft van het probleem al opgelost.