Douane vervolgt Vlaamse bedrijven voor illegale export van chemische producten naar Syrië

Belga
De douane vervolgt drie Vlaamse bedrijven voor de correctionele rechtbank van Antwerpen omdat ze geen passende vergunningen hebben voorgelegd bij de export van chemische producten van België naar Syrië. Dat schrijft Knack.

Op 15 mei start voor de Antwerpse correctionele rechtbank een proces over de export van chemicaliën naar Syrië. De douane dagvaardt een groothandel in chemische producten voor industrieel gebruik, een zakenkantoor dat administratieve diensten leverde tot het in 2017 failliet ging, en een logistiek bedrijf.

Saringas

Volgens de douane hebben de bedrijven de vereiste vergunningen niet voorgelegd bij de uitvoer van grote hoeveelheden chemische stoffen naar Syrië en Libanon. Sinds juli 2013 is daarvoor een voorafgaande exportvergunning vereist. De douane stelde pas vast dat de vereiste vergunningen niet waren voorgelegd nadat de chemicaliën al uitgevoerd waren. Een van de vier uitgevoerde chemicaliën - isopropanol - kan gebruikt worden om saringas aan te maken.

Volgens de bedrijven waren de bestemmelingen private handelspartners waar ze al meer dan tien jaar handel mee drijven, en zouden die handelspartners niet op enige verdachte lijst staan. Volgens de drie bedrijven was de douane zélf niet op de hoogte van de vergunningsplicht, en wisten zijzelf ook niet dat dat nodig was.

"Ongeloofwaardig"

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt, ook bevoegd voor douane, is dat laatste "op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig". "Die bedrijven hebben jaren ervaring in die industrie", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

De douane zelf is wel een intern onderzoek gestart naar de zaak, zei de N-VA-minister nog. Daarbij zijn volgens hem "onregelmatigheden" vastgesteld, maar meer informatie geeft Van Overtveldt niet, in afwachting van de pleidooien voor de rechtbank op 15 mei.

Van Overtveldt benadrukt wel dat de bedrijven in kwestie al isopropanol exporteerden naar Syrië van voor de exportvergunning in 2013 verplicht werd. Het middel was bestemd als verfverdunner. Volgens zijn informatie is er al sinds eind 2016 geen Belgische export van isopropanol naar Syrië meer. 

Firma's wijzen douane met de vinger

De betrokken firma's zijn A.A.E. Chemie Trading uit Kalmthout, een groothandel in chemische producten voor industrieel gebruik; het inmiddels failliete zakenkantoor Anex Customs uit Hoevenen en Danmar Logistics uit Stabroek, zegt de persrechter aan Knack. De laatse twee traden op als tussenpersoon bij de transporten. Er is sprake van 24 zendingen tussen tussen mei 2014 en december 2016 waarbij volgens de dagvaarding ook 168 ton isopropanol uitgevoerd werd.

Een vertegenwoordiger van A.A.E. Chemie Trading wijst de douane de vinger. Alle tankcontainers van het bedrijf richting Syrië worden automatisch geselecteerd voor scanning, analyse en documentaire controle, zegt hij aan Knack. "In dit kader werden ook alle bewuste exporten naar Syrië tussen 2014 en 2016 door de douaneverificateurs steeds op kade geselecteerd voor scanning en/of verificatie, alle vereiste documenten opgevraagd, stalen genomen, en werden alle tankcontainers ten slotte altijd zonder voorbehoud of opmerking vrijgegeven voor export. De douaneverificateurs, die zich baseren op dezelfde douanesoftware als private douanevertegenwoordigers, waren duidelijk ook niet op de hoogte van enige vergunningsplicht voor export naar Syrië van onder andere isopropanol in een concentratie van 95 procent of meer."

Ook een vertegenwoordiger van Anex Customs en Danmar Logistics zegt dat een tool van de douane niet up to date was. Voor hem "tart het elke verbeelding" dat voor de export van chemicaliën naar oorlogsgebied het systeem na twee jaar nog niet bijgewerkt was. 

Dit dossier is verbazingwekkend. Terwijl er een embargo geldt en er chemische aanvallen gebeuren in Syrië, vinden er herhaalde leveringen plaats.

Stéphane Crusnière (PS)

Oppositie: "Verbazingwekkend"

De oppositie in de Kamer heeft vandaag uitleg gevraagd van de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken, Johan Van Overtveldt en Didier Reynders, over de uitvoer van Belgische ondernemingen naar Syrië.

De Franstalige oppositie eiste meer informatie en kondigde aan vragen te zullen indienen aan de bevoegde ministers. "Dit dossier is verbazingwekkend. Terwijl er een embargo geldt en er chemische aanvallen gebeuren in Syrië, vinden er herhaalde leveringen plaats. Wie heeft dit toegestaan? Wie heeft gecontroleerd? Welke maatregelen werden ondernomen om te vermijden dat er nog door de mazen van het net glippen? Is het zeker dat er geen andere uitvoer via de Antwerpse haven zal plaatsvinden?", vroeg Stéphane Crusnière (PS) zich af.

Benoît Hellings (Ecolo) eist een actieplan van de federale regering terwijl voor Georges Dallemagne (cdH) een onderzoek noodzakelijk is. 

Bij minister Reynders wijst men erop dat zijn departement niet bevoegd is voor de controle op de uitvoer naar landen waarvoor een embargo geldt.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Wat heeft de douane dan gedaan als het al van 2013 verboden was die producten uit te voeren.En nu gaan SPA en Groen staan toeteren dat deze regering niks gedaan heeft terwijl het verbod al in 2013 van kracht was.Zo kennen we die twee partijen de grove fouten van hun eigen zien ze nooit.Hetzelfde is ook van toepassing alles wat SPA en Groen in vorige regering mee goed gekeurd word nu al duivels beschouwd.SPA draait al zo hard als de tjeven met de wind mee.

 • rudolf jacobs

  leuke gedachte te weten dat belgie die gif of toch chemicalien naar ginder transporteerde alweer een pluim voor belgie ,dat toch uitblinkt in schandalen en coruptie

 • Paul Corvair

  Kunnen zulke producten zo gemakkelijk uitgevoerd worden zonder vergunning. En naar moslimlanden nog wel. Dat is wel heel raar.

 • Mouna Faraj

  Hedwig Jacobs De rebellen hebben het geld niet daarvoor en ze hebben ook geen vliegtuigen of helikopters om die aanvallen te plegen

 • Arthur Houben

  Corruptie en onbekwaamheid ten top: meehelpen met chemische oorlogsvoering vanuit vlaanderen waarmee wij zelf mogelijk bestookt gaan worden door terroristen die zich vrij kunnen bewegen in heel europa door de corrupte politici.Goed bezig!!