Douane betrapt bij controle wanbetaler die nog 77.000 euro aan boetes heeft staan

photo_news
Afgelopen nacht hield de Leuvense politie een grootschalige geïntegreerde en gecoördineerde controleactie op haar grondgebied, dit in samenwerking met verschillende partners. In totaal waren bijna honderd politiemensen en controleurs van de Douane en VLABEL op de baan.

Het mobiel team van de douane betrapte hierbij drie chauffeurs op het niet betalen van penale boetes. Eén van hen kon uiteindelijk het bewijs van een afbetalingsplan voorleggen en zo zijn weg vervolgen. Twee personen dienden hun openstaande boete onmiddellijk te betalen, dit ten bedrage van 640 euro en maar liefst 77.000 euro.

Beiden konden niet betalen. Eén voertuig werd in beslag genomen. De persoon die nog 77.000 euro verschuldigd was, een man van Afrikaanse origine met een hele waslijst aan inbreuken, staat onder curatele en wordt verder onderzocht.

De Vlaamse Belastingdienst heeft 37 bestuurders betrapt die hun verkeersbelasting en boetes niet betaald hadden, en dat voor een totaal bedrag van 20.824 euro. Daarvan kon 16.782,62 euro onmiddellijk geïnd worden. Vier voertuigen werden in beslag genomen.

Aan de ALERT-actie namen naast de Douane en de Vlaamse Belastingdienst 30 leden van de Leuvense lokale politie deel, samen met 30 aspirant-inspecteurs van de politieschool, en een drughondengeleider, interceptieploegen en een helikopter van de federale politie.

De politie controleerde op twee plaatsen, eerst langs de Tervuursevest en nadien langs de Nieuwe Mechelsesteenweg en op de autosnelweg ter hoogte van Kessel-Lo. Telkens werd het verkeer langs ANPR-camera's geleid en voertuigen die een "hit" gaven, werden tegengehouden. Een tiental bestuurders die aan de controle probeerden te ontsnappen, werden geïntercepteerd.

3.119 voertuigen
In totaal werden 3.119 voertuigen ANPR-gescand en gecontroleerd in politionele en fiscale databanken, waarvan er 334 aan een grondige controle onderworpen werden. 228 personen en 95 voertuigen werden ook nog eens grondig gecontroleerd in de politionele databanken.

Zeven bestuurders bleken teveel gedronken te hebben, twee wagens waren niet gekeurd en vier niet verzekerd. Een bromfietser bleek geen rijbewijs te hebben en reed rond met een niet-ingeschreven en niet-verzekerd rijwiel waarop een gestolen nummerplaat hing. De politie stelde ook twee processen-verbaal op voor bestuurders met een voorlopig rijbewijs die op dat tijdstip niet mochten rijden, alsook een aantal onmiddellijke inningen onder andere voor gordeldracht en niet-keuring.

Ook waren er tien processen-verbaal voor drugs en vijf voor verboden wapenbezit en werden twee illegalen aangetroffen.