Exclusief voor abonnees

Voor het eerst staan we minder in de file

Met dank aan het zachte weer, de fiets en glijdende werkuren

File op de Brusselse Ring. Niet het openbaar vervoer noch onze bezorgdheid om het klimaat maar alternatieven als de elektrische fiets en flexibeler werkregimes zorgden voor minder files.
photo_news File op de Brusselse Ring. Niet het openbaar vervoer noch onze bezorgdheid om het klimaat maar alternatieven als de elektrische fiets en flexibeler werkregimes zorgden voor minder files.
Tijd voor goed nieuws: we staan minder in de file. Alvast in de eerste zes maanden van 2019 waren er minder files dan in de eerste helft van 2018. Is dat aan het zachte weer tijdens het voorjaar te wijten? Of mogen we toch zoetjesaan spreken van een mentaliteitswijziging die ons meer doet kiezen voor alternatieven zoals de (elektrische) fiets en autodelen? Experts zijn voorzichtig positief.

Uit de filebarometer van Touring Mobilis blijkt dat het aantal uren file op het Belgische wegennet de voorbije zes maanden is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo stonden er in de eerste jaarhelft van 2018 nog 104,7 uren lang meer dan 250 kilometers file op de Belgische wegen, in de eerste zes maanden van dit jaar was dat ‘slechts’ 85,2 uren.

Bekijk hieronder de evolutie van de zwaarste files tijdens de eerste jaarhelften tussen 2015 en 2019: 

Totale filelengte tijdens de eerste jaarhelften van 2015 tot en met 2019.
Touring Mobilis Totale filelengte tijdens de eerste jaarhelften van 2015 tot en met 2019.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marla Morgan

  Onlangs er 1u30 over gedaan van Willebroek naar Edegem, d.i. 21km! Herinrichting kruispunten A12 gecombineerd met de werken aan de zijbaan is een echte ramp.

 • DIRK VAN DESSEL

  Spijtig, want ik vond het juist plezant te vinden, eindelijk eens geen dol gejaag en gejacht, maar wat rust.....

 • Marc Rooms

  Dan moet u met mij een mee rijden ... brussel is de ultime nachtmerrie. Antwerpen is een totale ramp. Langs alle invalswegen. En wat doet de overheid... niets.

 • Piet Vanderhaagt

  Om vanaf linker oever naar je werk te raken in de haven van Antwerpen is al jaren zo goed als onmogelijk, met de auto vele uren file om door de tunnel onder de schelde te geraken. Ook met de fiets problemen: roltrappen na gewone werkuren gestopt wegens besparingen, liften helft van de tijd defect, tijdens toeristisch seizoen ook in file staan gezien de beperkte capaciteit, maar daar zijn geen statistieken van. Je bent goed gek om nog in de Antwerpse haven te willen werken

 • Veronique Van hecke

  File...das iets uit een ver verleden,heb belgië achter mij gelaten 8 jaar geleden. Woon nu heel afgelegen in het noorden van de uk en file en stress das iets wat wij hier niet kennen.