Dossier van Mehdi Nemmouche gestolen uit advocatenkantoor, dieven laten baseballknuppel en valse kalasjnikov achter

Meester Vincent Lurquin ontdekte de diefstal gisterenavond toen hij terugkwam van het assisenhof in Brussel. Inzet: hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche.
AFP, Belga Meester Vincent Lurquin ontdekte de diefstal gisterenavond toen hij terugkwam van het assisenhof in Brussel. Inzet: hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche.
Onbekenden hebben gisteren uit het kabinet van advocaat Vincent Lurquin een deel van het dossier rond de aanslag op het Joods Museum van België gestolen. Dat meldt Sudpresse en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. De dieven gingen er ook vandoor met een laptop van de advocaat en een tweede dossier. Op zijn bureau lieten de dieven een baseballknuppel en een replica van een kalasjnikov achter.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meester Lurquin treedt op het assisenproces over de aanslag op als advocaat van Clara Billeke-Villalobos, een artieste die op het moment van de aanslag in het Joods Museum was, maar geen rechtstreekse getuige was van de feiten. Zij stelde zich bij het begin van het proces burgerlijke partij.

Lurquin ontdekte de diefstal gisterenavond rond 20 uur, toen hij terugkwam van het assisenhof. Er waren laden geopend en er lag een baseballknuppel en een kalasjnikov op zijn bureau. “Dezelfde als die waar we op het proces al twee weken over spreken”, zegt Lurquin in een reactie. De advocaat roept op niet bang te zijn. “Zij die ons bang willen maken, zullen niet winnen.”

Laptop en twee dossiers

Volgens Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch drongen de dieven het kantoor binnen via het keldergat en gingen ze doelbewust op zoek naar de documenten. “Er werden een draagbare computer en twee dossiers gestolen. Eén van de gestolen dossiers betreft de zaak ‘Nemmouche’.” Het zou weliswaar niet gaan om een volledige kopie van het complete dossier, maar om een kopie van een aantal dossierstukken.

Op het bureau van het slachtoffer werden ook een baseballknuppel en een namaakwapen, “type kalasjnikov”, aangetroffen, bevestigt Van Wymersch.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de inbraak zit. Ook meester Lurquin heeft geen idee wie de daders zijn, maar toeval was het volgens hem niet. “Ze hebben het niet per vergissing gedaan. Ze hebben het dossier eruit gepikt”, zegt hij. Het Brusselse parket opende meteen een onderzoek voor diefstal met braak en bedreiging, en gaf het onderzoek in handen van de federale gerechtelijke politie (FGP).

Veiligheidsmaatregelen worden niet aangepast

In de wandelgangen van het Brusselse justitiepaleis valt te horen dat de juryleden erg geschrokken zijn door wat er gebeurd is en zich zorgen maken over hun veiligheid. Toch wil Lurquin niet dat de bedreiging weegt op het proces. “Voor ons is het ons beroep, maar ook de jury moet niet vrezen. Er zijn maatregelen genomen.” Ook assisenvoorzitter Laurence Massart probeerde tijdens het proces de jury gerust te stellen. “Ik wil jullie geruststellen: alles is sereen.” 

Vanmiddag vond een vergadering plaats over de veiligheidsmaatregelen rond het proces. Het OCAD laat weten dat het dreigingsniveau, dat op 3 stond, niet wordt aangepast en dus vooralsnog behouden blijft. Het Crisiscentrum meldt dat de veiligheidsmaatregelen die van kracht waren, van kracht blijven en niet worden gewijzigd. Uit betrouwbare bron kon Belga vernemen dat wel overwogen werd individuele bescherming te voorzien voor een aantal personen, maar uiteindelijk werd beslist daartoe niet over te gaan.

Andere advocaten zouden uit solidariteit een kopie van het dossier bezorgen aan meester Lurquin, meldt VTM NIEUWS.

Abdelkader Belliraj

Uit goede bron vernam Belga dat het tweede gestolen dossier ook een terreurdossier is, namelijk het dossier rond Abdelkader Belliraj, de Belgisch-Marokkaanse informant van de Staatsveiligheid die in Marokko tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor terrorisme. Lurquin treedt in dat dossier op als advocaat van Belliraj.

Belliraj wordt in België ook verdacht van zes politieke of terroristische moorden, in 1988 en 1989 in Brussel. Onder de slachtoffers bevinden zich onder meer het hoofd van de Grote Moskee van Brussel, Abdullah Al-Ahdal, en dokter Joseph Wybran, professor aan de ULB en voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB).

Belliraj heeft de moorden in Marokko bekend, maar zijn verdediging zegt dat die bekentenissen na foltering verkregen zijn. In mei 2016 beval de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling nog bijkomend onderzoek in de zaak.

Diefstal in parketgebouw

Een link tussen de inbraak in het kabinet van meester Lurquin en het dossier Belliraj wordt niet meteen vermoed, maar volgens het parket zijn er wel redenen om aan te nemen dat er een link is met het dossier Nemmouche. Daarbij wordt onder meer gewezen op het feit dat het proces over de aanslag momenteel bezig is.

Enkele weken geleden, op 3 januari, werd in het Portalisgebouw, waar het Brusselse parket huist, ook al een externe harde schijf van een wetsarts gestolen. Op die schijf stonden verschillende verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken, waaronder de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, maar ook die van de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum. 

Voorlopig wordt er echter geen verband vermoed tussen die diefstal en de inbraak bij meester Lurquin.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  En de advocaat weet ook van niks? Verdiensten via een achterdeurtje ? Ze noemen die kerels niet voor niks baliekluivers .

 • Wilfried Vanden Berg

  Zolang het parket volzit met politieke vriendjes en onbekwame benoemingen ,en dat echt bekwame mensen geen kans krijgen, zal er in België niks veranderen.

 • Peter Janssen

  Wélke bewijzen of proces zijn er nog nodig als je dat crapuul op BEELD hebt en de hele wereld deze terrorist heeft bezig gezien????Is zelfs dát niet genoeg meer??En op klaarlichte dag aan een roostertje inkruipen om dossiers te stelen en niemand ziet dat? Wie maak je dat nog wijs?! Eruit met dat terroristengebroed!

 • Philippe Vander Haeghen

  Er gebeuren rare, goed georganiseerde acties in de dossiers van die "onschuldigen".

 • Rudolf Jacobs

  valt het niet op mijn mede burgers,steeds als het om noordafrikanen gaat verdwijnt er vanalles,ik vraag me af of het niet beter zou zijn alle dossier op te bergen in het koninklijk paleis in laken ,daar moet toch wel een kamer leegstaan nu,en in ieder geval het wordt bewaakt al is het maar door een of enkele soldaatjes,maar dat kan niet dan kunnen ze zeker niet meer stelen die advocaten rechters en criminelen