Dossier tegen Skype blijft in Mechelen

REUTERS
Het Hof van Cassatie ziet geen reden om het dossier tegen telecommunicatiebedrijf Skype weg te halen bij de correctionele rechtbank van Mechelen. De verdediging van Skype vond dat de rechtbank in Mechelen niet meer objectief kan oordelen nadat de persrechter over het dossier communiceerde, maar het Hof van Cassatie heeft het verzoekschrift verworpen dat het bedrijf had ingediend.

Bij een onderzoek naar het Armeense criminele milieu merkten speurders van het Mechelse gerecht in 2012 dat twee verdachten bewust voor het communicatieplatform Skype­ kozen als ze bepaalde zaken met elkaar wilden bespreken. De onderzoeksrechter besloot daarop bij Skype de toegang tot de gesprekken te vorderen, maar Skype weigerde. Het bedrijf argumenteerde toen dat het geen telecomoperator is in ons land en dus niet onder de Belgische regels valt. Omdat de weigering van Skype mogelijk een overtreding is van de telecomwet, begon het parket van Mechelen een onderzoek en dagvaardde het Skype voor de correctionele rechtbank.

Toen dat bekend raakte, gaf de Mechelse persrechter in de media uitleg over het dossier. "Daarbij deed hij uitspraken die eerder passen bij iemand van het openbaar ministerie", pleitte meester Frédéric Thiebaut, de advocaat van Skype. "Hij gaf niet alleen uitleg over de tenlasteleggingen, maar deed ook uitspraken over schuld of onschuld van onze cliënt. Daarmee is minstens de schijn gewekt dat de rechtbank Mechelen niet meer onpartijdig kan oordelen."

"Zelfs als de persrechter het vermoeden van onschuld zou miskend hebben, is dat nog geen reden om te vermoeden dat alle rechters van die rechtbank niet meer in staat zouden zijn onafhankelijk en onpartijdig te oordelen", bracht het parket-generaal daartegen in. "De persrechter is geen vertegenwoordiger van het rechtscollege, noch van alle individuele magistraten in dat rechtscollege."

'Zelfs als de persrechter het vermoeden van onschuld zou miskend hebben, is dat nog geen reden om te vermoeden dat alle rechters van die rechtbank niet meer in staat zouden zijn onafhankelijk en onpartijdig te oordelen'

Parket-generaal