Dopingpraktijken in een vijfde van de fitnesscentra

Gym background with Equipment
Thinkstock Gym background with Equipment
Doping blijft een plaag in fitnesscentra. Dat blijkt uit cijfers van NADO Vlaanderen, de instelling die in Vlaanderen dopingcontroles uitvoert. Bij controles vorig jaar liep ruim een vijfde van de centra (21,1 procent) tegen de lamp. Dat percentage ligt nog iets hoger dan in 2016, toen in 20,8 procent van de gevallen dopingpraktijken werden vastgesteld.

NADO voerde vorig jaar 76 dopingtests uit in fitnesscentra, beduidend meer dan de 24 in 2016. De instelling zegt dat er 'gericht' werd gecontroleerd in centra met ernstige vermoedens over dopinggebruik. "Daardoor ligt het percentage vermoedelijk wel hoger dan het algemene gemiddelde in de doorsnee fitnesscentra, maar toch is het aantal afwijkende resultaten zorgwekkend", aldus NADO.

Bij de controles binnen wedstrijdverband blijven bodybuilding en powerlifting een kwalijke reputatie met zich meedragen, met respectievelijk 12,9 procent en 11,1 procent dopingpraktijken. Binnen die sporten en in de fitnesscentra wordt er vooral naar anabolica gegrepen.

Agressief gedrag

"Het ongecontroleerde gebruik van anabolen houdt een groot gevaar in voor de fysieke en psychische gezondheid van de sporter zelf (hartproblemen, verhoogde kans op tumoren, impotentie ...), maar ook meer en meer voor de personen in de onmiddellijke omgeving van de sporter (agressief gedrag)", zegt NADO.

Binnen wedstrijdverband werden vorig jaar 1.063 dopingcontroles uitgevoerd. In 3,1 procent van de gevallen werden verboden producten vastgesteld. In 2016 lag dat percentage nog op 3,8 procent. In zo'n 40 procent van de gevallen grijpen zondaars naar stimulantia, vooral amfetamines. Die stoffen helpen de sporter om de pijngrens te verleggen en alerter te reageren.

"Populaire" sporten als wielrennen (201), atletiek (114) en voetbal (113) kregen de meeste controles te verwerken. In respectievelijk 3 procent, 3,5 procent en 0,9 procent van de tests werden dopingpraktijken opgetekend.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ricky Swimberghe

  Een pot ettix poeder is geen doping, dat is een supplement, zoals er in bodybuilding duizenden supplementen zijn die je legaal overal kan kopen, zelfs in een Kruidvat. Gaat over illegale zaken die niet in de handel verkrijgbaar zijn, zoals anabole steroïden

 • johan lanoot

  Prutsen met hun gezondheid en achteraf in de problemen komen, en voor wat? Ijdelheid, misplaatst machogevoel, ...

 • wim rooyakkers

  Stimulerende middelen zijn nu eenmaal verweven met sport,men zal altijd de grens op zoeken.het begint met vitamine,en gaat iedere keer een stapje verder.waarom slapen sporters in druk tenten ?waarom slikken ze pijnstillers? terwijl ze nergens last van hebben.

 • Kevin van Goethem

  Laat mensen via begeleiding doen wat ze willen. In vele landen mag het wel. België ziet natuurlijk weer geld in boetes.

 • dirk claeys

  Normaalste zaak! Mijn buur heeft ook twee tieners die koersen, 11 en 13 jaar ! Wanneer ze op de piste gaan rijden in Gent , eerst voorbij apotheker voor grote pot Etixx poeder van 5kg?