Doorstart voor bijna 200 Thomas Cook-werknemers: “Heel hoopvol, maar mijn zorg blijft bij 300 mensen die niet mee overgenomen zijn”

Spaanse reisorganisatie neemt 62 Belgische winkels van Thomas Cook over

Federaal minister van Werk, Nathalie Muylle (CD&V).
BELGA Federaal minister van Werk, Nathalie Muylle (CD&V).
Volgens federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) is de oplossing die gisterenavond uit de bus kwam voor een deel van de Thomas Cook-winkels "heel hoopvol". Maar "mijn zorg blijft uitgaan naar de 300 mensen die niet mee overgenomen zijn", zei ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

De Spaanse reisorganisatie Wamos neemt 62 van de 91 filialen van Thomas Cook/Neckermann over. Daardoor kunnen bijna 200 van de ruim 500 personeelsleden alsnog aan de slag blijven, twee weken nadat Thomas Cook Retail België het faillissement had aangevraagd.

Minister van Werk

"Dat is uiteraard goed nieuws, voor 200 van de 500 werknemers is dat zelfs heel goed nieuws, want zij kunnen een goede doorstart maken en dat is denk ik heel hoopvol", reageert minister Nathalie Muylle. "Natuurlijk blijft mijn zorg als minister van Werk bij de 300 mensen die niet kunnen mee overgenomen worden, en waar ook de komende weken goed gezien zal moeten worden dat er een goede begeleiding komt.”

De betrokken werknemers kunnen zich onder meer richten tot het Fonds Sluiting Ondernemingen, waar ze ook een vergoeding kunnen krijgen, legt Muylle uit. "Dat zal allemaal de komende dagen en weken gebeuren.”

Nieuwe speler in België

De groep Wamos opereert vanuit Madrid en omvat luchtvaartmaatschappij Wamos Air, touroperator Wamos Tours en de reisorganisatie Wamos Circuitos, die in 20 Latijns-Amerikaanse landen reizen aanbiedt. Ook de toeristische retailers Nautalia Viajes, Top Atlántico en Geo Star zijn onderdeel van de groep. Nu komen daar dus 62 Belgische filialen van Thomas Cook bij.

Wamos is een nieuwe speler in het Belgische straatbeeld, al is er nog geen uitsluitsel of de merken Thomas Cook en Neckermann ook in de toekomst nog gebruikt zullen worden. Het nieuwe bedrijf zal ‘Wamos Benelux’ heten en wordt deels geleid door het voormalige management van de voormalige Thomas Cook-dochter. Vanmiddag wordt meer informatie over het nieuwe bedrijf gegeven op een persconferentie.

Vakbonden

Syndicale vertegenwoordigers reageerden gisteren positief op de doorstart. “Dat zowat 195 personeelsleden aan de slag blijven, is beter dan ik had verwacht”, zegt Els De Coster van ACLVB. “Bovendien krijgt ook een deel van de touroperator-activiteiten een doorstart. Ook dat had ik niet verwacht.” Ook Patrick Van Holderbeke van ACV Puls noemt de overname een goede zaak. “Maar het blijft uiteraard een pijnlijke zaak voor de groep mensen die uiteindelijk toch zonder werk blijft zitten.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  In Vlaanderen gaan ze ze wel een hamburger job aanbieden daar zal Jambon wel voor zorgen één van een achttal Euro per uur met de interim.

 • danny janssens

  lijkt mij maar meer dan normaal dat premies zoals loon wordt belast, t zou eigenlijk hoger moeten zijn

 • danny janssens

  gelukkig vallen de ontslagen dus in Vlaanderen, maar dat is niet zozeer een probleem want Jambon gaat toch duizenden jobs creeeren zegt hij. En voor diegenen wie het niet lukt is er nog altijd het vangnet van de gemeenschapsdienst

 • Christophe Lamon

  Toch bizar dat op een na alle winkels in Vlaanderen sluiten. De uitleg daarvoor is dat er in Vlaanderen een overaanbod was. Na de overname evenveel winkels in Vlaanderen als in Wallonië. Men gaat hier toch voorbij aan het feit dat er in Vlaanderen 50% meer bevolking is dan in Wallonië. Of hebben de Waalse klanten een groter budget? Dit lijkt eerder politiek dan bedrijseconomisch geïnspireerd.

 • PETER PERMENTIER

  Die 300 mensem krijgen niet zo'n royale opstap regeling, als de parlements en regerings leden, en er is geen vergelijk de eene is niet meer verkozen door te weinig stemmen, eigen schuld dikke bult?maar schaamte claimen deze parlementairs zonder blozen de opstap premie? Hier een sluiting wegens bankroet en herschikking van personeel bestand door de overnemer, de rest kan genieten van de premies voor hervorming en sluiting van activiteiten? Een almoes tov de parlements leden, dus geen vergelijk.