Exclusief voor abonnees

Doorheen het oerwoud van noodnummers: welk nummer bel je voor welk noodgeval?

Shutterstock
Vroeger was het simpel: voor eender welk noodgeval draaide je 900, wat later 100 werd. Daar kwamen achtereenvolgens nog 101, 112 - beide sinds dinsdag met keuzemenu -, 1722 en nu ook nog 1733 bij. Welk nummer bel je nu voor welk noodgeval? Een overzicht.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  Er is Europees maar één noodnummer en dat is 112 én daar moet men in alle (Europese) talen te woord gestaan worden. Hoe De Block, De Crem,... achterliggend de binnenkomende noodoproepen laten opvangen, verwerken en verdelen maakt geen kat uit, zolang 112 maar altijd snel bereikbaar is (voldoende bezet met mensen met de nodige kennis, ook qua talen). Dat België weer extra nummers wil met extra kosten om vriendjes te plezieren, 't ja...

 • mike vanzandweghe

  En ik maar 911 duwen.

 • Danny Bael

  Wat een zever. Één noodnummer voor ALLES en de operator doet best de rest (die zit namelijk kalm op zijn stoel en kan de juiste beslissing nemen) !

 • Hugo Schelstraete

  Met dank aan al onze regeringen in België. één nummer voor alle nood

 • Jean-Pierre Mathieu

  Zoals met alle websites, wordt het hetzelfde met telefoonnummers. Men ziet door het bos de bomen niet meer. Misschien een nummer creeeren om te vragen welk nummer men moet bellen.