Doorbraak in onderzoek naar moord op Daniël (9): twee verdachten blijven in de cel, drie anderen vrijgelaten

Hoofdverdachte mocht sinds 1 april asielcentrum niet meer binnen

De 9-jarige Daniël werd vorige week maandag ontvoerd in het asielcentrum van Broechem.
PLA De 9-jarige Daniël werd vorige week maandag ontvoerd in het asielcentrum van Broechem.
Er is een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Daniël (9) in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Drie verdachten zijn vrijgelaten. Twee hoofdverdachten, Ali (20) en Fahmi (19), die laatst gezien werden met Daniël blijven in de gevangenis. 

De verdachten, die al opgepakt werden in het onderzoek naar de verdwijning van Daniël, zijn de afgelopen dagen opnieuw grondig verhoord door de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Op basis van die afgelegde verklaringen is er meer duidelijkheid gekomen over de mogelijke rol en het mogelijke aandeel van elke verdachte.

Vandaag heeft de onderzoeksrechter dan beslist om drie verdachten vrij te laten met een zogenaamde handlichting. Het gaat om drie mannen van 21, 24 en 34 jaar. Deze mannen vingen de twee hoofdverdachten op in de nacht van de ontvoering en telefoneerden naderhand ook met de familie. Zij zijn niet rechtstreeks betrokken bij de ontvoering en de moord van de jongen.

Hoofdverdachte illegaal

De twee andere verdachten van 19 en 20 blijven in de cel. Het gaat om de twee Palestijnen Ali en Fahmi. Zij lokten Daniël maandagavond mee naar buiten om te gaan spelen. Hij kreeg een centje van Ali.  Getuigen hebben hen als laatste in de buurt van Daniël gezien.  Ali en Fahmi werden ook opgemerkt terwijl zij de netten van een voetbalgoal stukscheurden. Toen het stoffelijke overschot van Daniël werd gevonden, waren zijn handen en voeten samengebonden met touw van de netten. 

Fahmi en Ali werden maandagavond als eersten ondervraagd toen moeder Amina de verdwijning van haar zoon Daniël meldde aan de politie. De twee jongens legden een verklaring af en vluchten dan weg uit het centrum. Zij doken onder bij vrienden in Antwerpen. 

De twee hoofdverdachten kunnen niet langer ontkennen dat zij iets afweten van de gijzeling en de moord, maar zij schuiven de schuld op elkaar af. Bekentenissen zijn er (nog) niet. Ook het motief voor de ontvoering en de eis tot 100.000 euro losgeld blijven onduidelijk. Niets wijst erop dat dit losgeld verband houdt met een schuld aan mensensmokkelaars.  

De advocaten van de twee verdachten bevestigen dat hun cliënten opnieuw zijn ondervraagd, maar geven geen details. “Het is niet in het belang van mijn cliënt om nu dieper in te gaan op de nieuwe verklaringen”, zegt advocaat Cedric Monheim die hoofdverdachte Ali bijstaat. 


De familie van Daniël vindt dat Fedasil zwaar te kort heeft geschoten in de toegangscontrole van het asielcentrum. De 20-jarige Ali  mocht eigenlijk sinds 1 april het asielcentrum niet meer binnen. Zijn asielaanvraag was afgewezen omdat hij eerder al asiel had aangevraagd in Spanje. Hij kreeg een bevel het land te verlaten en terug te keren naar Spanje. Dat  bevel lapte hij aan zijn laars. Hij sloop toch geregeld het centrum binnen en bleef er dan slapen. Zijn broer en zijn vrouw bleven nog  in het asielcentrum

Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet.  De twee hoofdverdachten In het belang van dat onderzoek kan er op dit moment niet meer informatie worden gegeven.

Twee Palestijnen lokten Daniël vorige week maandag mee naar buiten om te gaan spelen.
Wouter Maeckelberghe Twee Palestijnen lokten Daniël vorige week maandag mee naar buiten om te gaan spelen.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerda Phlypo

  Maggie , Die gast moet in april reeds uitgezet worden

 • victor vandesande

  Dit bewijst nig maar eens ten overvloede dat het asielbeleid veel te laks is. De man had per 1 april opgepakt moeten worden en uit het land gezet. Wanneer gaat er bij die heren nu eindelijk eens het licht branden en gaan ze beseffen dat een papiertje met bevel het land te verlaten niet werkt ?

 • Bart Hollevoet

  Dat kind stond onder toezicht en voogdij van onze overheid, die het nodig vond om hem in dat centrum te plaatsen. Dat is een verantwoordelijkheid waar geen ontsnappen aan is.

 • Krikke Feyaerts

  De 20-jarige Ali mocht eigenlijk sinds 1 april het asielcentrum niet meer binnen. !! Wat loopt die hier dan nog te doen aanvraag is geweigerd , illegaal , geen onderkomen ...... begin daar al eens mee met degenen te verwijderen die hier doelloos ronddwalen !!

 • vanrobaeys franky

  doorbraak; ze laten er 3 vrij en de anderen zeggen niets ???????